Načítám...
Rozhovory

Zuzana Vejražková – Stáž v CZM jejíma očima

Třetím zpovídaným ex-stážistou v našem seriálu je opět dívka (žena), snad ještě „čerstvá“ absolventka, Zuzana Vejražková. Zuzka patří mezi tzv. „hybridní“ stážisty, protože bakaláře studovala na naší fakultě a magistra na nové, spřátelené. I z tohoto důvodu byla její stáž u nás zajímavou zkušeností, protože nám umožnila srovnat přístupy k námi řešené problematice studenty z různých fakult. Příjemným zjištěním bylo, že studenti myslí podobně a týmová spolupráce mezi nimi je naprosto bezproblémová. Nakonec, až na drobné „hecování“, nebylo znát, kdo z jaké fakulty vlastně je a my se studentů z jiných fakult nemusíme bát. Je škoda, že Zuzka u nás nepůsobila déle, protože patří mezi aktivní studenty, kteří se i během studia sami snaží pracovat na své kariéře, což je přínosné i pro nás. A jak svou stáž u nás vnímá samotná Zuzka?

Ahoj Zuzko, pověz čtenářům co jsi studovala a proč jsi se rozhodla pro stáž v CZM?

Na stáž do CZM jsem se přihlásila v průběhu magisterského studia na Fakultě Informačních Technologií, kde jsem studovala obor Webové a Softwarové inženýrství se zaměřením na Informační systémy a management. Sice jsem tou dobou mohla nadále pracovat jako programátor webových stránek, a mít celkem slušně zaplaceno, ale uvědomila jsem si, že vývoj webových stránek není směr, kterým bych chtěla ubírat svou kariéru. Uvědomila jsem si, že kromě programování webových stránek nemám žádné jiné praktické zkušenosti, pouze teoretické znalosti ze školy, a i když se říká že v IT není těžké najít práci, začínaly mě přepadat obavy zda po škole něco najdu, a zda najdu něco, co mě zároveň bude bavit a naplňovat. Protože ale přede mnou byly poslední dva semestry, obávala jsem se, zda k tomu budu zvládat práci 3 dny v týdnu, což je minimum, které firmy na částečný úvazek vyžadovaly. Z rozmýšlení a obav mě vytrhl inzerát CZM. Věděla jsem že to je něco co chci zkusit, co mě bude bavit, a co se bude dát dobře zkombinovat se studiem – přeci jen, ráda dostávám dobré známky :-). Zbývalo pouze se přihlásit a snažit se oslnit na pohovoru.

Jak dlouho jsi na stáži působila?

V CZM jsem (bohužel) působila pouze 1 semestr. Určitě to je málo a doporučuji zůstat aspoň rok 🙂 protože za semestr se člověk akorát něco naučí, a hned jde pryč. U mne to bylo z důvodu, že potom jsem na léto měla stáž v zahraničí, následně finišovala diplomku, a poohlížela se po full-time práci. Nicméně CZM považuji za velmi výjimečnou instituci na ČVUT, protože se snaží, a poměrně úspěšně, přesně o to, co je standardem na západoeveropských či amerických univerzitách: o kombinaci teorie a praxe, nabízí možnost podílet se při studiu na opravdu zajímavých projektech, které rozhodně nejsou jen monotónním klikáním kódu, na kterých se člověk hodně naučí a dostane hodně zodpovědnosti. Navíc nabízí zajímavá témata závěrečných prací a především možnost kombinovat práci na projektech v CZM se závěrečnou prací. Já osobně jsem sice závěrečnou práci nedělala přímo ve spolupráci s CZM, ale zkušenosti získané během stáže jsem využila.

Pomohla ti stáž v CZM nějak při získání práce po studiu?

Co se týče uplatnění po škole, vzhledem k tomu, že jsem měla více pracovních zkušeností, těžko říci, zda to byla má stáž v CZM, nebo jiné stáže, které oslnily mé potencionální zaměstnavatele, ale dostala jsem několik pracovních nabídek. U firmy, kterou jsem si vybrala, jsem se částečně kvůli CZM a částečně kvůli mému tématu diplomové práce, která byla zaměřená na procesy, dostala na velmi zajímavý projekt modelování procesů agend veřejné správy. O půl roku později jsem získala přes LinedIn nabídku do jiné firmy do zahraničí, kde nyní pracuji. Po vyzkoušení dvou firem (od ukončení školy) musím přiznat, že znalost modelování a procesů může zaměstnavatel považovat jedině za plus, protože nějaké modelování je na většině IT pozic. Zároveň ale nemusíte nutně dělat procesního analytika, i když i takových pozic je na trhu poměrně dost.

Doporučila bys něco ostatním studentům?

Při studiu je cennější získat dobré zkušenosti, než si vydělat první milion ;-). Proto dělejte hlavně to, co vás baví. Jedině tak je člověk šťastný, má více sil a elánu do práce, studií i života. A zaměstnavatel na pohovoru radši vybere někoho, na kom vidí, že ho baví to co děla, než někoho, kdo tam jde kvůli penězům, protože člověk s takovou prioritou odejde při první výhodnější nabídce.

Zuzana Vejražková

 

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *