Načítám...
Postřehy z akcí

Zkušenosti z přijímacích povorů do stážového programu IBM

Včera jsem seděl v komisi, která výbírala zájemce o stážový program v IBM pro oblasti BPM a CPM. S IBM jsme se totiž dohodli, že zkusíme vybrat několik studentů, kteří nám pomohou v rámci stáže doplnit a rozšířit stávající materiály a podklady pro výuku předmětů ISP a CPM. Ty jsme v letním semestru učili poprvé a na základě zpětné vazby a rozšiřování rozsahu je chceme zkavlitnit tak, aby byly pro studenty ještě zajímavější. Stejně tak, aby se jim poskytlo více prostoru pro vlastní kreativní práci.
Myslel jsem si, že jak samotná stáž, tak případný rozvoj předmětů a nabytých znalostí v dané oblasti budou pro studenty zajímavé a zajemců bude tolik, že nebudeme vědět co s nimi:-) K tomuto závěru mě vedla i dřívější zkušenost, kdy se o 1 stážové místo se zaměřením na BPM v rámci Watson Research přihlásilo cca. 10 zájemců. O to víc jsem byl překvapený, když mně Pavel Wimmer, jako odpovědná osoba za stážové pobyty z IBM, poslal seznam zájemců a jejich životopisy.
Z celkového počtu 17 zájemců byli jen 4 z ČVUT a z FELu jen 2! Většina ostatních byla z VŠE. Osobně si myslím, že je to škoda, protože šance našich studentů, i podle reakcí dalších členů komise, byly a jsou velmi vysoké. Málokdo ze studentů si to uvědomuje, ale vhodný mix technologických znalostí a managementu, který u nás učíme, je velkou konkurenční výhodou. Zvláště u techologických firem, jako je IBM. I pro mě osobně to bylo velmi pozitivní zjištění. Když se k tomu navíc přidá dostatek seběvědomí, cílevědomost a jasný „tah na branku“, tak za sebe můžu říct, že úspěch je téměř jistý.
Pro mě bylo nicméně poučné se podívat také na přístup k pohovorům a sebeprezentaci studentů z jiné školy. Odbornostně jsou na tom ve většině případů spíše hůře než naši studenti. U studentů z VŠE ale musím ocenit prezentační schopnosti a dovednosti. Ne že by byly nějaké super excelentní, ale jsou tak „nějak“ jiné. Správné slovo pro vyjádření mě nenapadá. Zajímavé byly i diskuse se zájemci. Z některých vyzařoval typicky ekonomicko-obchodní pohled. Něco do toho dám, něco od toho chci. Asi je to správné. Ale všeho s mírou. Co mě překvapilo byl fakt, že někteří ze zájemců neměli jasnou představu o tom co budou dělat nebo naopak měli představy mimo realitu a specifikaci. Přitom na facebooku visí docela jasně formulovaná jak pozice, tak i náplň. Problémem některých zájemců bylo také to, že přišli s tím, že mimo stáž budou také pracovat i jinde. Můžeme diskutovat o tom, že tito zájemci budou stíhat obojí, ale osobně si myslím, že buď do toho chci dát maximum nebo ne. Ono se to nezdá, ale relativně krátké sebeobětování se může velmi rychle zhodnotit například postupem na juniorskou pozici a získáním velmi lukrativního zaměstnání. Určitě se dá namítnout, že existuje také sociálně ekonomický pohled, kdy se člověk musí nějak živit. Ale to je třeba na rovinu říct. Včetně toho, jaké jsou představy o skloubení těchto činností. V každém případě to může být na některých pozicích nevýhoda (neplést si to s diskriminací!).
V tomto kontextu musím pochválit „naše“ FELáky. Jejich projev byl rozumný a docela překvapivý. Byl to takový „balzám“. Možná je to tím, že jsou mně tyto studenti bližší, ale být hrdý na svou alma mater a její studenty tak nějak patří ke standardu. Tím omlouvám svůj postoj k zájemcům z jiných škol. Pro ně z toho ale plyne, že aby zaujali, musí nabídnout ještě něco víc, než nabízeli. O to víc mě mrzí, že našich studentů nebylo víc. Pro příště budeme holt muset vymyslet lepší způsob propagace amožná imotivace. Ale na tom již pracujeme. Jakékoliv podněty jsou vítány.
Kdybych měl své pocity krátce shrnout, tak ve většině případů byl u zájemců, které bychom využili u nás, problém v neznalosti problematiky. Zvláště v oblasti CPM. Jelikož stáž má trvat jen 4 měsíce, tak představa, že se zájemce bude většinu času jen seznamovat s problematikou a nás to bude stát spoustu času, je odrazující. U BPM to bylo přece jen o něco lepší. Je vidět, že se problematika více učí. Uvidíme. Snad někoho vybereme. A když ne, tak zase příště.
Pavel Náplava
P.S. Při přípravě na pohovory jsem se nejvíc těšil na facebookové diskutéry, kteří nás nařkli z diskriminace, a diskusi s nimi. Jak už to tak bývá, tak tito diskutéři nedorazili:-) Holt diskutovat na facebooku, kritizovat ostatní, to by některým docela šlo. Ale přijít na předem plánovaný a dohodnutý pohovor, ukázat, že já jsem ten pravý, lepší než ostatní a má kritika diskriminace byla oprávněná, to chce něco víc než jen účet na facebooku:-)
Podělte se s ostatními
One comment
  1. Martin Pavlík

    Moc děkuji za zajímavý pohled na věc a Vaši učást během pohovorů. Vaše dotazy byly velmi přínosné.

Comments are closed.