Načítám...
Postřehy z akcí

Prezentovali jsme na IBM Cognos Finance Fóru 2010

Díky spolupráci se společností IBM při výuce předmětu „Corporate Performance Management“ jsme dostali příležitost prezentovat příspěvek na konferenci IBM Cognos Finance Fórum 2010. Akce to byla velmi zajímavá (viz. program např. v ITBIZ). Jak jsme později zjistili, jedná se o jakési celosvětové roadshow, pořádáné primárně pro CFOs. Proto byla pro nás účast prestižní.
Náš příspěvek byl zaměřen na přehled a trendy v oblasti Performance Managementu. Původně jsme se na něm měli podílet tři. Kromě nás ještě doc. Pour z VŠE a kolega Ondra Bothe z IBM. Nakonec jsme v tom zůstali s Ondrou sami. Prezentaci jsme si časově rozdělili tak, že my jsme měli 15 minut a Ondra 5. Holt my akademici máme tendenci vysvětlovat, jít do detailů a do šířky. Škoda, že jsme neměli tolik času jako ostatní prezentující. Přece jenom informací, které jsme chtěli sdělit, bylo docela dost. V časovém presu jsme museli některé vynechat anebo jsme na ně zapomněli.
Obsahově jsme se v povídání zaměřili na „Informační proces“ (viz. přiložená prezentace). Nejdřív jsme měli trochu strach, zda to nebude „mimo místu“, ale jak se ukázalo, tak jsme se přesně strefili do koncepce fóra. Potěšilo nás, když se na naši přednášku odkazovali někteří z přednášejících nebo opakovali to, co jsme prezentovali v našem příspěvku. Také to potvrdilo správnost a aktuálnost našeho přístupu k předmětu a k tomu co děláme.
Načerpané informace nezapomeneme, ale určitě využijeme minimálně pro výuku. Snažili jsme se také trochu okoukat jakým způsobem jednotliví prezentátoři přednášejí své příspěvky. Jak verbálně, tak i na slajdech. Co nás potěšilo je to, že podobný přístup k prezentaci (tj. ne výčtová forma, ale jednoduché demonstrační obrázky s hlavní myšlenkou) využívali i ti nejlepší prezentátoři. Opět to svědčí o jakési „synergii“ a správnosti našeho přístupu.
Co říci závěrem. Akce byla vydařená a přínosná. Za sebe, jako přednášejícího, mohu říct, že i když se mně na začátku trochu „rozklepala kolena“, tak po chvilce jsem se srovnal a snad jsem to odpřednášel dobře a srozumitelně. Do přílohy jsem vložil koncepci přednášky – slajdy a podpůrný komentář, aby si čtenáři mohli představit jak byla přednáška koncipována a jaké povídání bylo připojeno ke slajdům. Pokud někoho na přednášce něco zaujalo nebo bude mít jakýkoliv komentář, tak sem s ním. Ufffff. To by stačilo. Velký dík kolegům z IBM, že nám prezentaci umožnili.
Pavel Náplava
přednášející na fóru
P.S. Protože na včem se najde vždy i něco špatného, tak mám malé doporučení pro organizátory. Konkrétně aby byla akce někým moderovaná. Takto jsem byl překvapený, když jsem čekal na přednášejícího a kolega Ondra Bothe mně poklepal na rameno s tím, že přednášejícím jsem já:-) No a o tom, že jsem jednomu přednášejícímu půjčil své „erární“ ukazovátko, protože žádné k dispozici nebylo, ani nemluvím. Takže pro příště doporučuji myslet nejen na obsah, ale také na opertivu a zázemí. Už tak vysokou kvalitu by to určitě ještě pozvedlo.
Podělte se s ostatními