Načítám...
Postřehy z akcí

BUSINESS & INFORMATION FORUM 2010: Čas zlomu

První týden po skončení neskutečně dlouhého a těžko uvěřitelného předvolebního šílenství, završeného vhozením hlasovacích lístků do urny a napjatého očekávání výsledků, jsem navšívil konferenci nazvanou „BUSINESS & INFORMATION FORUM 2010„. Přiznám se, že se mně díky nakupení práce na konci semestru moc nechtělo. Musel jsem si odpustit i svůj oblíbený badminton:) Nakonec jsem ale své účasti nelitoval.
Celou akci pořádalo členské sdružení TUESDAY Business Network. O tomto sdružení jsem dlouho jenom slyšel a měl jen velmi nejasnou představu o tom co vlastně dělá. Tato konference byla druhou akcí, kdy jsem se s nimi potkal. A musím konstatovat, že v až přesycené nabídce různých, často i pochybných, konferencí a seminářů, jsou akce pořádané tímto sdružením zárukou kvality. Jak po stránce obsahové, tak i personální. Roli určitě hraje fakt, že akce nejsou pro široké masy, ale jen pro opravdové zájemce. Proto také není vstup zdarma.
Akce se konala ve slavnostní den, 1. června na „Den dětí“. A i díky povolební pravicové euforii byla atmosféra uvolněná, ne-li přímo optimistická. Já musím poděkovat společnosti Microsoft, že mně umožnila se konference zúčastnit, poznat zajímavé lidi a také si srovnat myšlenky. Bylo velmi zajímavé slyšet například názory hlavního architekta eGovernmentu Ondřeje Felixe na to, jak se za poslení dobu vyvíjela naše společnost ve vztahu k IT. Stejně tak neuvěřitelná přednáška Patrika Zandla, šéfredaktora Lupy, která musela pobavit i „mrtvého“. I když ono to bylo možná spíše k pláči. Také další přednášky byly zajímavé. Např. hraný rozhovor mezi Richardem Kauckým ze společnosti software602 a Alešem Kučerou z Novellu o funkčnosti a problémech datových schránek. Myslím, si že po jejich přednášce bylo každému jasné, co se vlastně za datovými schránkami skrývá. A tak bych mohl pokračovat. Raději se podívejte na stránky konference, kde jsou jak prezentace, tak i fotky (mimochodem, najde někdo šedou eminenci?:-)).
Jedinou připomínkou, kterou k akci mám, je skutečnost, že konferenci odpoledne trochu došel dech a příspěvky již nebyly tak zajímavé. Za zmínku stojí především vystoupení Václava Bartušky a panelová diskuse, moderovaná Petrem Koubským, který své řemeslo zvládá perfektně. Tímto se omlouvám Romanovi Šukovi z Microsoftu, že jsem mu v euforii z přednášky Patrika Zandla (krátkou ukázku jsem připojil na konec) poslal SMS o tom, že přednášky jsou zajímavé. Z jeho výrazu jsem pak pochopil, že pro něj to přínosné nebylo. No co, alespoň jsme se potkali a mohli dát krátkou řeč:-)
Na závěr ještě pár informací z kuloárů. Konference není jen o příspěvcích, ale také o možnosti potkat zajímavé lidi nebo známé, které člověk vidí právě jen na podobných akcích. Já takto například potkal jednoho známého, se kterým jsem dříve pracoval v jedné, nejmenované firmě. Tenkrát byl student běžného studia a já odborný asistent. A když jsem ho naposledy viděl, tak jako student rozjížděl nějaké podnikání. Dnes je ještě pořád student (dle jeho slov je to srdeční záležitost), ale k tomu také majitel několika fungujících firem. Musím před ním smeknout, protože tenkrát bych to do něj neřekl. Inu, kdo umí ten umí. A když se k tomu přidát i píle a cílevědomost, tak se dá dosáhnout téměř čehokoliv. Krize nekrize. Jenom by se nemělo zapomínat na školu:-) Mimochodem, zřejmě se uzavírá kruh, protože já se do školy po delší době také vrátil.
Druhý příjemný zážitek mám z dlouhé diskuse s Petrem Kuchařem ze společnosti Abra a ICT Unie. Diskutovali jsme o celé řadě zajímavých témat (počínaje soutěží diplomka roku a spoluprací na projektech konče). Už teď mám v hlavě zajímavé podněty a nápady, které snad, když vše půjde dobře, uvedeme do života v zimním semestru. Studenti se mají na co těšit.
Celou akci zakončila dobročinná sbírka pro děti z Jedličkova ústavu. To musím kvitovat, protože solidarita se slabšími by měla být standardem. A nestačí o tom jen povídat, jako to dělají politici, ale také něco, alespoň drobného, dělat.
Pavel Náplava
spokojený účastník konference
PS. Na závěr jsem si dovoli pro oživení ocitovat (tak jak si to pamatuji, respektivě parafrázuji) kousek výtečné přednášky Patrika Zandla. Jedna z jeho myšlenek se týkala toho, jak dnešní mládež vnímá autorská práva a jejich porušování. Citoval něco v tomto smyslu (za sprosté slovo se omlouvám, ale ono tam fakt zaznělo): „… mladí neřeší, že videa, muzika a cokoliv dalšího, stažitelného z internetu někdy je a někdy není legální. Prostě vše co tam je si stáhnou. Za nelegální považují to, že když si dají práci s tím, že z nudného hodinového pořadu setříhají minutové video toho nejlepšího, co se v něm povedlo najít a nějaký hajzl ho stáhne, vypublikuje na dalších webech a ještě se pod to podepíše“. No není to krásné….
Podělte se s ostatními
2 comments
  1. Filip Mach

    Zdravím,
    děkuji za článek. Jen si dovolím upozornit na malinkou chybičku týkající se 1. května a „Dne dětí“… 🙂

    Jinak jen tak dále!

    S pozdravem,
    FM.

  2. Pavel Náplava

    To bylo úmyslně:-) Asi jsem to včera v noci přehlídnul. Květen nebo červen, nějak mně to splývá. Upravil jsem. Děkuji za připomínku.

    PN

Comments are closed.