Načítám...
Postřehy z akcí

IBM EMEA Best Student Recognition Event 2014

Pondělí 30. 6. 2014 byl neobyčejný den, kterým v Praze začínala třídenní mezinárodní událost Best Student Recognition Event 2014. Akci pořádá společnost IBM pro nejlepší studenty business a IT oborů z regionů EMEA (Europe, Middle East and Africa). Letos jich dorazilo zhruba 60. Tato událost se každoročně koná nejen za účelem poskytnutí příležitosti seznámit se s historií, strategií, výzkumem a cestou za zaměstnáním ve společnosti IBM, ale také seznámení se s úspěšnými vrstevníky z odlišných zemí. Díky čerstvému absolvování univerzity a stáži v CZM, jakožto kompetenčnímu centru IBM, jsme tak s kolegou Lukášem Zoubkem získali jedinečnou zkušenost, kterou vám v tomto článku s radostí přiblížím.

Na registraci, která se konala v lobby hotelu Park Inn, jsme dorazili plni nadšení ve 12:30, takže nás nečekal žádný problém se vstáváním a měli jsme tak spoustu energie na vše, co nás ten den čekalo. Při registraci jsme tedy převzali identifikační kartu, mapu Prahy a jízdenky na MHD a pokračovali jsme na oběd, který byl formou bufetu.

Propagační předměty | foto: Lukáš Zoubek
Propagační předměty | foto: Lukáš Zoubek

Posilněni vydatným obědem jsme se vydali do sálu, kde jsme absolvovali sérii přednášek na témata historie IBM, budoucnost IT, inovace v IT, trendy v oblastech cloudu, analýzy dat, mobilních technologií, sociálních technologií a možností spolupráce se společností IBM. O historii IBM a budoucnosti IT nás informoval generální manažer IBM pro střední a východní Evropu David LaRose, který si se všemi přišel popovídat ještě druhý den, jelikož ve 30 minutách nebylo dost prostoru pro dotazy studentů.

Za sebe musím říci, že mě obsahově nejvíce zaujala prezentace o analýze dat od Martina Švíka, který hovořil především o dopadu sběru a analýzy „veřejných“ dat na soukromí každého z nás. Především schopnost identifikovat jedince, kteří svými na internetu publikovanými názory nejvíce ovlivňují své okolí v neprospěch či prospěch zkoumané organizace, donutila přemýšlet o otázce soukromí na internetu, myslím si, nejen mě, ale i mnoho dalších účastníků.

Prezentace | foto: Aneta Klímová
Prezentace | foto: Aneta Klímová

Po skončení prezentací jsme byli rozděleni do týmů na idea camp, který se konal poslední den. Každý dostal kartičku s obrázkem a bylo na nás, abychom během večera a zbývajících dnů poznali ostatní členy týmu a rozdělili si týmové role, což rychle rozproudilo komunikaci mezi účastníky. Po rozdělení následovala hodinová pauza, kterou jsme jako v hotelu neubytovaní čeští studenti strávili společně s lidmi z IBM komunikací v lobby.

Těsně před odchodem na večeři přestalo pršet a s radostí jsme tak vykročili do Ginger & Fred Restaurant, kde panovala vskutku přátelská atmosféra, víno teklo proudem a jídlo bylo skutečně skvělé. Během večera se někteří studenti vydali sledovat fotbal a ti, co zbyli, se po zavírací době odebrali ještě na jedno pivo do nedaleké restaurace, což nám umožnilo poznat další studenty – tentokrát především z Finska, Francie a Itálie. Vzhledem k tomu, že se počasí udobřilo a mohli jsme tak s novými přáteli pozorovat Prahu ze střechy Tančícího domu, to byl vskutku úžasný večer.

Ginger & Fred Restaurant | foto: Aneta Klímová
Ginger & Fred Restaurant | foto: Aneta Klímová

Druhý den to již se spánkem nebylo tak slavné. Program začínal v 9 hodin ráno v budově IBM na Chodově a na některých účastnících byla již patrná únava. Studenti se rozřadili do dvou skupin dle tématu prezentací, vzali si kávu a usadili se v konferenčních místnostech. Já jsem si vybral technologickou oblast, zatímco Lukáš se přidal ke studentům v business oblasti.

Nejvíce mě v technologické oblasti zaujala prezentace Martina Labského o rozpoznávání řeči, při které jsme si mohli mimo jiné vyzkoušet interakci s radiem či televizí, která nám byla ochotná povědět na požádání i vtip. Ostatní prezentace o big data, bezpečnosti či mobilních technologiích byly však také velice zajímavé. V paměti se mi uchytily především myšlenky o sledování a statistické analýze síťového provozu, analýze big data jejich rozdělením na menší části a zpracováním na více strojích a aktualizaci mobilních aplikací bez nutnosti uživatelské akce, což upoutalo mou pozornost a rád si to v následujících dnech vyzkouším.

Business oblast, kterou navštívil Lukáš, byla dle jeho názoru méně interaktivní, ale neméně zajímavá. Účastníci měli možnost porovnat pohled CMO (marketing), CFO (finance) a CIO (IT) na aktuální trendy na trhu. Další kontrast nabídly prezentace Davida Ence, popisující technologie prodeje, a Jarmily Čmejlové, která zodpovídá za to, že zákazník opravdu dostane vše, co mu bylo slíbeno.

Po prezentacích nás čekaly workshopy, do kterých jsme opět byli rozděleni dle našeho výběru. Mou volbou byl tentokrát workshop na týmovou spolupráci, kde jsem ocenil především práci v mezinárodním týmu studentů, která se k mému překvapení až na angličtinu prakticky shodovala s prací v českém týmu. Lukáš se zúčastnil workshopu na time-management, který byl naopak zaměřený individuálně, jelikož celá motivace a vůle k plánování (a dodržování plánu) musí vycházet z vnitřních přání a cílů jedince.

Den plný zážitků pokračoval dalším rozdělením do týmů a hrou scavanger hunt, při které jsme prošli centrum Prahy, navštívili se studenty mnoho památek a splnili mnoho úkolů, při kterých jsme zažili spoustu zábavy. Rozdělení probíhalo formou losování čísel z klobouku a tentokrát jsme s Lukášem byli ve stejném týmu, ačkoli jsme se jako znalí Prahy snažili, abychom ve stejném týmu nebyli. Během hry jsme se tedy alespoň snažili nechat ostatní členy týmu, aby si cestu podle mapy hledali sami. Cílem hry bylo splněním úkolů na jednotlivých stanovištích v centru Prahy získat všechny chybějící části skládačky, jejímž následným složením se nám nejen odkryla adresa restaurace, kde se konala večeře, ale zároveň jsme do ní také získali oprávnění ke vstupu.

Scavanger Hunt puzzle | foto: Krista Palmu
Scavanger Hunt puzzle | foto: Krista Palmu

Na konci náročného pochodu nás čekala zasloužená večeře v pivovaru a restauraci U Fleků s výborným pivem jejich vlastní výroby a následně pak afterparty v klubu Nebe. Večer skončil pro některé při zavírací době klubu Nebe ve 3 hodiny ráno a pro některé až po další afterparty, která následovala. Nicméně bylo velice zajímavé sledovat rozdíly mezi lidmi různých národností na poli zábavy. Především studenti z Itálie a z Čech byli podle mého názoru k nezastavení.

Ti z nás, kterým se ráno podařilo vstát do posledního dne události, absolvovali idea camp, při kterém jsme měli za úkol v týmech inovativním způsobem vyřešit nějaký problém v oblasti, kterou jsme měli přidělenou. V našem týmu to byla oblast vzdělání a příjemně mě překvapilo, když jsem byl studentkou z Itálie napomenut, že se netvářím pozitivně, což samozřejmě kazí atmosféru v týmu. Na svou obranu musím dodat, že to po třech hodinách spánku opravdu nebylo jednoduché. Do této doby jsem však negativní výrazy v obličejích považoval za běžný jev a jsem rád, že mi studentka otevřela oči.

Po vyhodnocení soutěží a závěrečné prezentaci jsme se rozloučili a všichni zamířili domů obohaceni novými zážitky, certifikáty a kontakty, které se jistě v budoucnu budou hodit.

Pokud jste zvědaví, jak se na této události v roce 2010 dařilo bývalému stážistovi CZM Ondřeji Kuberovi, přečtěte si jeho článek zde.

Tomáš Ďuračka & Lukáš Zoubek

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *