Načítám...
Rozhovory

Ondřej Kubera – Stáž v CZM jeho očima

Jedno rčení říká: „nikdy neříkej nikdy“. V okamžiku, kdy jsme končili seriál rozhovorů s našimi bývalými stážisty, jsme si přáli, aby tento seriál měl pokračování. Nečekali jsme ale, že to bude tak brzy. Konečně si totiž našel chvilku času jeden z našich prvních stážistů, Ondra Kubera. Když jsme přišli na fakultu a zakládali CZM, byl Ondra jedním ze dvou studentů, které nám doporučil bývalý pan děkan, jako vhodného kandidáta ke spolupráci. Tento tip byl z dnešního pohledu k nezaplacení a s klidným svědomím můžeme prohlásit, že to, jak dnes centrum vypadá a jaké aktivity dělá je velkou měrou také jeho zásluha. I díky němu máme dnes na stážových pozicích cca. 15 studentů a když odcházel, tak jsme si chvilkami mysleli, že je to konec světa. Ale jak říkal J. Kočí ve svém rozhovoru, tím  že odešel, uvolnil pozici jiným a my jsme rádi, že ti se své možnosti chopili s podobnou vervou, jako Ondra. Z pohledu studenta byl Ondra „čistým“ FELákem, který ale velkou mírou využíval všech možností ke studiu v zahraničí a všech možných nabídek, které mohou studenti během studia získat. Zkušenosti a doporučení popsal formou krátkého příspěvku na našem blogu. Třeba vás i jeho odpovědi přesvědčí o tom, že stáž v našem centru je zajímavou životní zkušeností. Vraťme se tedy zpět k Ondrovi a s konstatováním (obecným) „kéž by bylo více takových Kuberů“ se ho zeptejme, jako on sám zpětně hodnotí svou stáž u nás v CZM.

*******

Ahoj Ondro, nejdříve řekni něco o tvém studiu na vysoké škole.
Když jsem si vybíral vysokou školu, věděl jsem, že chci na techniku, že chci zůstat v Praze a že mám blízko k počítačům, ale nechci být programátorem. Ve správný moment se na FELu otvíral studijní program Softwarové technologie a management a s ním i obor Manžerská informatika, takže ideální příležitost prošlapávat cestičku. Na magistra jsem zůstal na fakultě a studoval řízení v elektrotechnice. Po zhodnocení všech výhod i výtek považuji stále výběr školy/oboru pro své potřeby za nejlepší možný.

Jak dlouho jsi v CZM působil?
Byl jsem jeden z prvních dvou stážistů (ještě jednou díky Borkovi, který mě tam přitáhl). Byla zábava sledovat postupný vývoj centra. Na výuce, interních fakultních/univerzitních projektech i externích aktivit jsem pracoval postupně tři a půl roku.

Co ti CZM přineslo?
Bavilo mě a baví se pohybovat na hranici IT & businessu/managementu. Sbližovat tyto dva světy. Rozumět informačním technologiím na jedné straně a neštítit se klienta na straně druhé. CZM mi dalo příležitost se v této oblasti rozvíjet, začít pracovat na konzultantských schopnostech a poskytlo relevantní zkušenost, která mi usnadnila přechod do komerční praxe. Do životopisu jsem si díky CZM mohl napsat, že jsem vedl tým studentů, namodelovali jsme 230 procesů, prezentoval jsem před zástupci MŠMT nebo IBM world-wide top managementu. Ale to je vedlejší – především jsem získal základní pracovní návyky v oblasti, které jsem se chtěl i nadále věnovat.

Co bys doporučil ostatním studentům?
Ať si co nejdříve řeknou, co chtějí v budoucnu dělat, a hned v zápětí si najdou příležitost to zkusit v praxi. Je jedno, že se to pak změní, důležité je co nejdříve získat zpětnou vazbu, jestli mě baví dělat to, co jsem si vždycky myslel, že mě bude bavit 🙂

Ondřej Kubera

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *