Načítám...
Názory a úvahy

Potvrďte své schopnosti certifikátem

Možná už jste to slyšeli či prožili při výuce nebo v souvislosti se stážemi, četli na webu nebo facebooku… Snažíme se podporovat studenty, aby své schopnosti a znalosti měli potvrzeny nejen známkou v indexu, ale aby si obohatili své CV o odbornou certifikaci (samozřejmě to není jen o těch životopisech). Možností získání technické certifikace je celá řada, shrnuli jsme pro vás několik aktuálních příležitostí, :

  1. Chystáme workshop včetně certifikace na DB2 (zřejmě v dubnu). Zajímají vás databáze a máte nějaké základní znalosti? Ozvěte se!
  2. Zapište si v příštím semestru předmět Informační systémy a procesní řízení neboCorporate Performance Managementu a v případě úspěšné absolvence obdržíte certifikát IBM Academic Qualification podepsaný generálním ředitelem IBM a panem děkanem.
  3. Udělejte si certifikaci v rámci IBM stáže.
  4. Projděte si seznam IBM certfikací, je jich opravdu hodně… Máte pocit, že něco z toho již ovládáte a ideálně vás je víc? Kontaktujte Honzu Loudu z IBM a můžeme uspořádat certifikační den.
  5. Pokud jsou vám bližší spíše Microsoft technologie, tak bohatá nabídka certifikací je do 30.6. pro studenty zdarma. Přečtěte si více a nezaváhejte. Budeme rádi, když nám dáte vědět, pokud této nabídky využijete.
  6. Zapojte se do projektů naší Laboratoře interoperability, naučíte se pracovat s dalšími technologiemi a k certifikaci je odtud blízko.

Abyste se získali bližší představu, co taková certifikace obnáší, uvádíme zkušeností 2 studentů, kteří se přes CZM dostali k IBM Professional Certification

Jméno studenta Alex Petronyuk Ondřej Kubera
Typ certifikace IBM Certified Database Associate – DB2 9 Fundamentals IBM Certified Business Process Analyst – WebSphere Business Modeler Advanced V6.2
Co se pod tím skrývá? Základní certifikace DB2 – SQL, práce s DB2 daty, tabulky, pohledy, indexy, bezpečnost, atd. Základní koncepty procesního modelování, práce s nástrojem – modelování, analýza, simulace, metriky, reportování
Jak jste se se k certifikaci dostali? Jako stážistům v IBM nám bylo nabídnuto absolvovat certifikaci za mírný poplatek ($30). Jelikož se podařilo sehnat voucher, tak jsem měl certifikaci dokonce bez poplatku. V CZM jsem se podílel na přípravě cvičení pro předmět ISP, sleva na certifikaci byla jako benefit.
Příprava na certifikaci Základni připrava vycházela ze stáže, kde jsem se naučil s DB2 produktem pracovat a následně mi byly poskytnuty certifikační materiály, ze kterých jsem věděl, jaký obsah znalosti ode mně se bude vyžadovat. Následně jsem připravu doplnil volně dostupnou manuálovou dokumentaci ze stránek IBM. Předmět (resp. jeho příprava) mě naučil základní práci s nástrojem. Později jsem ale musel ještě dostudovávat z materiálů ke kurzům, vzorových otázek, zkusil jsem si i jeden test nanečisto. Otázky jsou občas dost zapeklité 🙂
Přínos školy K problematice a stáži jsem se dostal skrze bakalářskou práci díky CZM. Škola mě naučila základy problematiky, které jsem si posléze doplnil potřebnými specifickými znalostmi. S problematikou procesního modelování jsem se poprvé setkal při spolupráci na přípravě předmětu ISP.
Přínos certifikace Certifikace má mezinárodni platnost a prokazuje, že jsem odborně seznámený s DB2 databázi a mužu na ni šahat v praxi.. Analogie: když přijdete do luxusní restaurace, také vás potěší, když má hvězdičku od Michelina… Nejde ani tak o ten papír… Ale pro certifikovaného je to dobrá motivace se naučit něco nového a hlavně zpětná vazba, že něco umí. To může podpořit důvěru ve vlastní schopnosti.
Podělte se s ostatními