Načítám...
Rozhovory

„Předmět vyučovaný CZM mi otevřel dveře k výjimečné stáži v IBM“

Na jednom z cvičení předmětu Informační systémy a procesní řízení se prezentovala nabídka exkluzivní stáže v IBM Watson Research Lab Prague. Deset studentů projevilo zájem poznatky z výuky využít v praxi — jako nejvhodnější kandidát byl vybrán Zdeněk Papež, magisterský student softwarového inženýrství. Jak tuto zkušenost zatím hodnotí? Čtěte v PDF

 

Jak vznikla možnost stáže v IBM?

O nabídce stáže v IBM jsem se dozvěděl v březnu 2010 v rámci cvičení předmětu Informační systémy a procesní řízení (Y16ISP). Přednášející Pavel Náplava o možnosti krátce mluvil a vyzval studenty, kteří by měli zájem, aby zaslali svůj životopis přímo jemu. Další týden nás již jen informoval, že mu dorazilo překvapivé množství životopisů, asi 10, které předal do společnosti IBM, která nás bude kontaktovat.

Během několika dní po odeslání životopisu nabraly události rychlý spád. Z IBM mě kontaktoval Pavel Wimmer zodpovědný za výběr vhodného kandidáta a domluvil se mnou pohovor v sídle společnosti. Pohovor probíhal nad životopisem za účasti dvou lidí z IBM. K pohovorům byli během týdne, na základě zaslaných životopisů, přizváni tři studenti, ze kterých jsem byl vybrán jako nejvhodnější kandidát. Během pár dalších týdnů přišla již jen schůzka s manažerem, členy týmu a zahájení práce na projektu.

Čím se projekt zabývá?

Projekt je koncipován jako výzkumný — zabývá se možnostmi propojení business modelování a vývoje hlasem řízených aplikací, tzn. jak návrh aplikací za pomoci procesního modelování co nejvíce ulehčit. Cílem je zpřístupnit část vývoje lidem s business zaměřením, na jejichž práci půjde bez problémů navázat další vývoj a implementace. Výzkum je zaměřen na využití prostředí Lombardi a notace BPMN.

Na projektu pracuji v rámci tříčlenného týmu studentů. Celý tým je z ČVUT a je v IBM v rámci stáže, přičemž mí kolegové pracovali pro IBM již před tímto projektem. Tým je složen z lidí s různým zaměřením, tak jak si projekt vyžaduje. Nejstarší kolega je již na doktorandském studiu a zaměřuje se na řeč, další kolega je v magisterské etapě ekonomického a procesního zaměření a moje role je IT a procesy.

Celý tým pracuje pod vedením manažera Jana Kleindiensta v Praze, ale zároveň je celý výzkum koordinován zástupci z řečové části IBM v USA. S nimi se konají pravidelně jednou týdně konferenční hovory, během nichž prezentujeme a diskutujeme výsledky naší práce.

Do jaké míry je projekt zaměřený na IT a jaké znalosti se uplatňují a vyžadují?

Projekt má široké zaměření a propojuje hned několik oblastí, o čemž svědčí i práce v týmu, který jsem zmiňoval. Na projektu se provazují znalosti BPMN, programování a řízení procesů, řečí řízené dialogy a rozpoznávání řeči. S rozpoznáváním řeči jsem já konkrétně nikdy před tím nepracoval, ale minimální náhled do problematiky byl brzy po nástupu vyžadován. Mezi požadavky práce na projektu nesmím zapomenout znalost angličtiny a schopnost prezentovat výsledky své práce na konferenčních hovorech s USA.

Je práce nějakým způsobem honorována?

Na rozdíl od většiny ostatních stáží v IBM je tento projekt honorován. Jedná se o odlišný přístup oddělení výzkumu řeči oproti jiným oddělení. Mé postavení je vlastně zaměstnanec na poloviční úvazek s 20h týdně, které ovšem nemusí být naplněny a práce se odvíjí podle aktuálních požadavků. Odměna se odvíjí od odpracovaných hodin a řekněme, že je ohodnocena jako slušná brigáda, či jako obvyklá programátorská pozice pro studenta na výpomoci.

Závěrem

Na závěr bych chtěl vyslovit své díky Pavlu Náplavovi za způsob, jakým získává pro předměty podporu firem a provazuje je s praxí. Jestli se v rámci školy dozvíte o možnosti práce na zajímavém projektu z praxe, který je blízký vašemu zaměření či problematice, která vás zajímá, neváhejte a o tuto možnost se poperte. Práce na reálném projektu v rámci velké firmy vás hodně naučí, ukáže vám spoustu postupů a třeba i otevře dveře nové kariéry.

Podělte se s ostatními