Načítám...
Postřehy z akcí

IBM EMEA Best Student Recognition Event 2010

Po dvou dnech plných zážitků, zkušeností a nových kontaktů před námi zůstává už jenom sedmihodinová cesta ze Stuttgartu. Právě se vracíme z IBM Best Student Recognition Event, akce určené pro nejlepší studenty business a IT oborů z regionů EMEA (Europe, Middle East and Africa). Kromě nás se akce zúčastnilo 60 studentů z 22 zemí, kteří přijeli do centrály a R&D (Research and Development) centra IBM Germany, aby blíže nahlédli do fungování společnosti IBM a seznámili se s její vizí chytré IT planety nazvané Smarter Planet. V rozpáleném Regional Expressu mířícím do Norimberka máme dostatek času, abychom si vyměnili zážitky a zhodnotili uplynulé dva dny.

 

Na notebooku si prohlížíme pár fotek a vzpomínáme na naši zatím “nejrannější” prohlídku města. Do přestupní stanice v Norimberku jsme totiž dorazili ve 4 hodiny ráno a nic nás neodradilo si tři “čekací” hodiny pořádně užít. Ranní turistiku můžeme jedině doporučit, davy turistů v té době ještě spí, a tak si můžete krásy města řádně vychutnat.

Po příjezdu na stuttgartské hlavní nádraží na nás čekaly dvě pohledné HR stážistky. I přes hodinovou rezervu (opět jsme využili čas pro prohlídku město a to nebylo ještě ani 10 hodin) před odjezdem autobusu na hotel, jsme neodjeli včas. Německý student bydlící 30 minut od Stuttgartu měl totiž hodinové zpoždění. V hotelu jsme se setkali s druhou polovinou studentů, kteří dorazili letecky. Pro většinu studentů zvyklých na kolejní ubytování byl pokoj s king-size bed milým překvapením (popravdě jsme nejprve váhali, koho nám do manželských postelí přidělí). Po obědě nás přivítal Martin Jetter, generální ředitel IBM Germany. Následný program se nesl ve znamení Smarter Planet. Tuto tajemnou dvojici slov jsme poté slyšeli ještě mnohokrát – stručně řečeno vyjadřuje vizi IBM využití informačních technologií v oblastech, kde ještě nenašly své uplatnění a zároveň přispět k řešení globálních společenských problémů (doprava, zdravotní péče, energetika…). Aby se to neneslo jen v teoretické rovině, tak jsme si ukázky některých řešení mohli prohlédnout přímo ve vestibulu budovy (např. e-space – systém k řízení energetické a personální náročnosti budovy).

Při pohledu na fotku plnou německých studentů fandících a přitom nadšeně foukajících do miniaturních vuvuzel, se nám vynoří vzpomínka na první večerní program. Němečtí fotbalisté nezklamali a pravděpodobně tak, jak organizátoři předpokládali (již agenda zaslaná měsíc před začátkem šampionátu upozorňovala, že první večer se bude sledovat fotbal) se lehce probojovali až do semifinále. Tím pádem se nám naskytla možnost okusit jedinečnou německou fotbalovou atmosféru a společně s ostatními studenty tipnout, kdo se bude na konci večera radovat. I přes mnoho německými vlajkami pomalovaných tváří jsme se oslavných tanců nedočkali. V tom momentě by asi nikdo nezáviděl dvěma španělským studentům 🙂

Po náročném programu a dlouhém večeru bylo ranní vstávání o to těžší, že z královské postele se nikomu moc nechtělo. K autobusu, který nás měl dovést do nedalekých IBM laboratoří v Boeblingenu, se nás nejprve dostavilo pomálu (někteří ještě s náznaky německé trikolóry na tvářích). Po nalezení posledních fanoušků (balkánského původu) a spočítání připomínající školu v přírodě jsme vyrazili vstříc jedněm z největších laboratořím IBM na světě, zaměstnávající přes 2 000 odborníků.

První přednáška profesora působícího na Univerzitě v Jeně musela definitivně probudit i ty nejvytrvalejší z minulé noci. Slajdy o budoucnosti a trendech v IT létali jako z kulometu a my jsme měli možnost okusit energičnost a entuziasmus, s jakým vykládal svoji vizi. Těšíme se (přejeme si), aby takové přednášky byly i u nás.

Po “divokém” úvodě následoval blok o 3D virtuálním světě a budoucnosti týmové spolupráce. Většina skeptiků ještě brala s rezervou animované avatary, kteří si budou lepit poznámky na obrovské tabule. Po tom, co se však na plátně objevila real-time kamera do kuchyně přednášejícího, všichni zpozorněli. Na milimetr přesná kopie jeho domu namodelovaná v Second Life byla kompletně propojená s opravdovou. Na praktickém příkladě proto vyzkoušel, zda v domě fungují všechna světla a několikrát zamával sousedům roletami. V tom momentě některé studenty začalo napadat, co na to asi jeho paní. Vrcholem celého “geekovského” projektu byl zvonek na vchodových dveřích přesměrovaný na telefon a kamera, která zasílala fotky překvapeného pošťáka přímo na email.

 

Odpoledne si na své přišli studenti ekonomických i IT oborů. Zatímco jedna skupina měla možnost nahlédnout a “zchladit se” v datovém centru a vyslechnout si přednášky o consultingu a business optimization, počítačoví nadšenci navštívili testovací centrum procesorů, dozvěděli se něco více o high performance computing a data streaming. Večerní program se konal v jedné z nejluxusnějších restaurací ve Stuttgartu. Večeře o třech chodech byla zpestřena možnostíneformálního rozhovoru s významnými manažery IBM Germany. I když jsme měli možnost pokračovat ve vybraném klubu v centru města, většina z nás se nakonec po náročném dni rozhodla si odpočinout před závěrečnou soutěží.

I soutěž se nesla ve znamení Smarter Planet. Dvanáct smíšených týmů mělo za úkol prezentovat svou vizi Smarter Campus v roce 2020. Kreativita týmů neznala mezí, a tak jsme okusili nápady, které jsou již částečně implementované, i ty více abstraktní s ne tak jistou budoucností. Odvaha týmu s částečně česko-slovenskou účastí představit studentům vizi prostřednictvím hrané scénky běžného studenta roku 2020 se vyplatila a vynesla mu první místo. A taky iPod shuffle, kterého dostává Peter mezi dveřmi, protože se loučíme již před vyhlášením výsledků a závěrečným slovem, abychom stihli vlak. Taxi je samozřejmě přistaveno.

Přijíždíme do Norimberku, kde máme jen pár minut na přestup na autobus Deutsche Bahn (snad nepojede po kolejích). Teploměr ukazuje 34°C, tak se těšíme, až se zapne klimatizace. Míříme domů a těšíme se, až budeme vyprávět…

Ondřej Kubera & Peter Fedoročko

 

Podělte se s ostatními