Načítám...
Nabídky stáží

Stáž v CZM 1 – Tereza Janoutová – procesní analytik

Popsat několika řádky práci stážistů v CZM je poměrně složité. Ačkoli u nás stážisti obvykle začínají na vybrané pozici, jako je například IT analytik, BPM developer nebo projektový manažer, postupně se snažíme směřovat jejich práci k tomu, co je skutečně baví a zajímá, v čem se chtějí rozvíjet. Pochopitelně se v průběhu studia, kdy si student teprve rozšiřuje obzory a zjišťuje, co ho vlastně zajímá, taková situace dost často mění. A tak se někdy z analytika stane marketér, jindy developer a z testera například projektový manažer. Někdy stážisté dokonce vyzkoušejí celou řadu různých pozic, než najdou tu svou, někdy si navíc uvědomí, že pro ně není vhodná ani jedna. K tomu si přidejte velice specifické prostředí univerzity, projektový tým složený z drtivé většiny ze studentů (kteří se sami všechno teprve učí) a máte na světě opravdu zvláštní mix, který lze jen těžko uchopit několika slovy. Co se ale o naší stáži dá jednoznačně a stručně říci naprosto vždy – je to neocenitelná zkušenost, která vám za pár měsíců dá mnohdy víc, než několik let ve firmě. I když to samo o sobě může být všeříkající, rádi bychom vám naši stáž přiblížili přece jenom trochu blíže. Připravili jsme proto pro Vás několikadílný seriál, kdy se na naši stáž postupně podíváme očima našich stážistů.

Prvním takto představeným stážistou je Tereza Janoutová. Přišla k nám poněkud netradičně z VŠE a působila jako procesní analytik. S přestávkou s námi strávila téměř deset měsíců a nyní odchází do společnosti Grant Thornton, kde bude pracovat jako Business Analyst. My děkujeme Terce za její práci a přejeme hodně úspěchů.

Jak jsi se k naší stáži dostala?

Studuji fakultu informatiky a statistiky na VŠE a dlouho jsem hledala, kde bych mohla uplatnit své znalosti ze školy a rozšířit si své obzory v praxi. Najít part-time v IT společnosti, který by se týkal oboru, který studuji a zároveň mě baví, tedy v oblasti business analýzy, není zrovna jednoduché. Žádný student se neobejde bez zkušeností, na které se často hledí nejvíce. Kde je ale všichni máme získat? Na VŠE nemáme možnost zapojit se do reálných projektů. Když jsem na Facebooku našla informace o možnosti stáže v Centru znalostního managementu na pozici Business Process Analyst, byla jsem nadšená. Proto jsem neváhala a na inzerát odpověděla. Výběrové řízení probíhalo v přátelském duchu. Na první schůzce jsem se dozvěděla více informací o stáži, abych měla možnost ujasnit si, zda je stáž pro mne zajímavá a chtěla bych se zapojit. Následně jsem dostala ke zpracování úkol a po jeho úspěšné prezentaci jsem mohla nastoupit.

Co Ti stáž přinesla? Co se Ti líbilo?

Mnoho studentů si může myslet, že stáž v rámci univerzity jim nepřinese reálné a praktické zkušenosti, protože jde stále o školní prostředí. V CZM tomu tak není. Stážisté se podílejí na řešení velkého množství projektů týkajících se nejen ČVUT. Jakých projektů jsem se měla možnost zúčastnit? Mapování a konzultace procesů Fakulty elektrotechnické, zavádění nového Moodle FEL, analýza studijního informačního systému a specifikace požadavků na jeho další rozvoj a další. Při práci si doplníte mnoho znalostí, které potřebujete k dokončení zadaných úkolů. Podíl samotného vzdělávání zde tedy hraje velikou roli a o to je stáž zajímavější. Zároveň najdete možnost zúčastnit se různých workshopů, které CZM pořádá nejen pro stážisty, ale i pro další zájemce z řad studentů. Každý určitě i uvítá možnost uzpůsobit si časové možnosti práce dle rozvrhu ve škole: nemusí zanedbávat školu, protože CZM je zvyklé pracovat se studenty a vždy se přizpůsobili mému harmonogramu. A samozřejmě mimo pracovních povinností Vás čekají také různé teambuildingy ve formě sportovních aktivit či příjemného posezení u piva. 🙂

Stáž v CZM pro mne samotnou byla velikým přínosem. Získala jsem zde nové zkušenosti, znalosti a nové pohledy na řešení projektů. Pomohla mi ujasnit si, čemu se chci do budoucna věnovat. V neposlední řadě stáži vděčím za získání nových pracovních nabídek.

Pobývala jsi také rok v Kanadě. Jaké to bylo?

Po necelém roce mého působení v CZM jsem se rozhodla zanechat práce, přerušit na rok studium a vycestovat do zahraničí. Pro své dobrodružství jsem si vybrala Kanadu, kam jsem odcestovala, aniž bych věděla, kde budu celý rok pracovat a bydlet. Prvních 14 dní jsem chodila na jazykový kurz a bydlela u kanadské rodiny, poté jsem si musela najít práci. Překvapivým zjištěním pro mne bylo, že bez kanadského vzdělání není jednoduché najít práci v IT. Nakonec jsem si našla práci v mexické restauraci, kde se mi zejména díky přátelskému kolektivu, milým a vstřícným zaměstnancům velmi líbilo a příjemně pracovalo. Když se po roce blížil čas návratu zpět domů, přemýšlela jsem, jakou práci bych si ráda našla. V první chvíli mě napadlo, že bych se ráda vrátila do CZM, kde mě práce bavila, byl zde přátelský kolektiv a stále co dělat.

Co bys doporučila budoucím stážistům?

Určitě bych stáž v CZM všem studentům vřele doporučila. Získáte zajímavé a praktické zkušenosti v prostředí jedné z nejlepších univerzit v republice. Jde o cenné zkušenosti, ke kterým se ve velkých společnostech není tak lehké dostat. Pokud se mezi Vámi najde někdo, kdo stále váhá a případně se obává, aby měl stále dostatek času na studium, určitě není čeho se bát. Jde o ideální možnost, jak skloubit práci se svým studiem. Především studenti z ČVUT mohou přes den jednoduše kombinovat práci a studium na jednom místě. Taková příležitost se Vám jen tak nenaskytne.

Děkuji Terko za Tvůj čas a přeji hodně štěstí v životě.

A pokud Vás náhodou také zaujala naše stáž, máte jedinečnou příležitost se zapojit! Po čase jsme opět otevřeli výběrové řízení na pozici IT analytik a PR manažer, takže neváhejte a jděte do toho. Více informací se dozvíte na našem webu.

Těšíme se na Vás!

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *