Načítám...
Postřehy z akcí

Moje účast na konferenci Řízení informatiky v soukromém a veřejném sektoru 2015

Moje účastnická visačkaVe druhé polovině ledna jsem jako student FIT ČVUT v Praze využil studentské slevy a zúčastnil se dvoudenní konference „Řízení informatiky v soukromém a veřejném sektoru“, která se konala v prostorech TOP Hotelu na Praze 4. Záštitu nad konferencí, kterou spolupořádala ČSSI (Česká společnost pro systémovou integraci) a itSMF (The IT Service Management Forum), přijal náměstek ministra vnitra ČR pro informační a komunikační technologie JUDr. Jaroslav Strouhal a náměstek ministra zemědělství úseku pro ekonomiku a informační technologie Ing. Zdeněk Adamec. Tento článek slouží jako osobní pohled studenta ČVUT na organizační a obsahovou stránku konference a reflektuje údaje, které jsem na závěr konání akce vyplnil do oficiálního účastnického dotazníku. Více informací, podrobný program, představení účastníků, bohatou fotogalerii a další údaje lze nalézt na oficiálních stránkách konference.

Na úvod článku bych rád přiblížil důvody své účasti na konferenci. Na jedné ze školních přednášek jsem se dozvěděl od prezidenta ČSSI prof. Voříška o akci, která mě svou náplní na první pohled zaujala. Na příslušných internetových stránkách jsem vyhledal podrobnosti a prezentovaný program, spolu s nabízenou studentskou slevou, mě ještě více utvrdily, že bych měl chytit příležitost za pačesy. Říkal jsem si, že účast na takové konferenci by byla jistě skvělou zkušeností. Zároveň jsem si uvědomil, jak jsou podobné akce obecně v rámci studia studenty málo využívané. Svou teorii jsem si potvrdil v praxi, neboť počet studentů, kteří by byli se mnou ve stejné účastnické roli, byl zanedbatelný. Myslím si, že sledovat aktuální dění, dívat se kolem sebe a monitorovat trendy je důležité a hlavně se to vyplatí.

Začátek konference se v mém případě nesl v lehce nervózním duchu, neboť jsem doposud neměl s vícedenními akcemi podobného ražení osobní zkušenosti. Během prvního půl dne se ukázal první menší nedostatek, jímž byla absence mapky areálu v účastnické prezentační složce. Několikrát jsem se ptal na cestu a dle vlastního pozorování jsem nebyl sám, neboť některá místa nebyla ideálně označena. Na druhou stranu nebyl problém na každém kroku potkat nějakého organizátora – jejich vystupování bylo profesionální a na nejvyšší úrovni.

Cílem konference je napomoci managementu v podnicích a ve veřejné správě řídit výkonnost organizace s podporou IT, a to s využitím nejlepších praktik, metod a technik oboru. (zdroj: http://conference.itsmf.cz/)

Po úvodní přednášce náměstka Strouhala jsem se přesunul do menšího spodního sálu B, ve kterém se konal blok „Portál MBI“, jenž informoval o motivacích vedoucích k vytvoření portálu, architektuře a službách portálu, dále o komunitě lidí okolo něj a o možnostech zapojení. Mezi přednášejícími byli prof. Ing. Jan Dohnal, CSc. a Ing. Michal Valenta, Ph.D. (FIT ČVUT v Praze), se kterými jsem měl možnost pohovořit v přestávce mezi přednáškami, což mě osobně potěšilo, neboť oba znám ze studií na mojí domovské informační fakultě.

MBI (Management Byznys Informatiky) je portál obsahující zobecněná řešení v řízení provozu a rozvoje IT, resp. podnikové informatiky. Jeho smyslem je sdílet a využívat znalosti a doporučení vyplývající z praxe a z dalších zdrojů. (zdroj: http://mbi.vse.cz/)

Po dopoledním bloku následoval výborný oběd v místní hotelové restauraci, ve které pro nás bylo připraveno pár sekcí (studená a teplá kuchyně, ovoce a zelenina, sladké dezerty, nejrůznější nápoje…). Vyzkoušel jsem polévku a více druhů mas, což pro mne znamenalo určitý problém v uchování soustředění na odpolední přednášky. Zůstal jsem ve spodním menším sále na blok „Řízení ekonomiky IT“. Témata konkrétních přednášek si každý čtenář článku může v případě zájmu nalézt na oficiálních stránkách konference. V horním sále se přednášející po celý den zabývali otázkami hlavně v oblasti „Řízení IT ve veřejné správě“ a na závěr prezentováním finalistů a slavnostním vyhlášením soutěže „itSM projekt roku“. Pouze dodám, že vítězem se stal projekt společnosti ALVAO s.r.o. nazvaný „Implementace ALVAO pro podporu řízení a účtování IT služeb ve společnosti HARTMANN – RICO a.s.“.

Oficiální přednáškové bloky (zdroj: http://conference.itsmf.cz/):

  • Osvědčené praktiky IT Governance
  • Řízení IT ve veřejné správě
  • Portál MBI a jeho komunita
  • Řízení ekonomiky IT
  • Právní aspekty podnikové informatiky

Závěrem úvodního dne konference se konal bohatý raut, ve kterém jsem participoval jen okrajově. Nepohrdl jsem skvělou večeří v podobě studené kuchyně – na výběr byla stejně jako v případě oběda i teplá. Po přípitku jsem usoudil, že občerstvení na akci si zasloužilo jedničku dvakrát podtrženou, vč. přestávkových drobností, pouze napříště by neuškodila minimálně minerálka i ve spodním menším sále, na což si stěžovali i někteří přednášející.

Největší překvapení na sebe nedalo dlouho čekat. Během večerního převlékání jsem zjistil, že jsem po celou dobu měl na sobě pod košilí pyžamo. Komu se poštěstí zažít den na konferenci v pyžamu?

Druhý den akce jsem započal se skluzem proti původnímu plánu způsobeným přetrvávající únavou ze zkouškového období. Pyžamová zkušenost se naštěstí neopakovala, avšak míra překvapení by se dala krájet, když jsem si kousek od TOP Hotelu Praha všiml, že jsem si ve spěchu k obleku obul roztrhané botasky. Některá slůvka, která jsem v danou chvíli vypustil, pochopitelně nemohu reprodukovat. Naštěstí přezutí do adekvátního společenského obutí mě nestálo příliš času.

Oblast právních aspektů řízení podnikové informatiky u mne vyhrála před osvědčenými praktikami IT Governance, i když raději bych v tomto případě použil Hermionin obraceč času. Přednáška známého právníka Tomáše Sokola „Internet: od představ o svobodě po současnou regulaci“ patřila k nejpovedenějším počinům celého dvoudenního podniku, celkem napjatou atmosféru vyvolala kritika Pirátské strany. Další vydařenou přednáškou byla „Trestně právní odpovědnost za bezpečnostní incidenty“ Jana Koloucha z Policejní akademie ČR, která nakonec příliš nesouvisela s trestním právem, avšak pobavila mě a přitom obsahovala řadu zajímavostí v oblasti chování lidí v zapeklitém prostředí internetu.

Závěrem dodávám, že účast na konferenci „Řízení informatiky v soukromém a veřejném sektoru“ považuji za úspěšnou. Dozvěděl jsem se množství zajímavých informací ve sférách mého zájmu a získal jsem cenné zkušenosti z účasti na konferenčním typu akce. Ačkoliv jsem neměl jako účastník se studentskou slevou nárok na hodnotný dárek (např. bunda, spacák, golfové příslušenství) výměnou za vyplněnou anketu, stejně jsem svůj podrobný názor sepsal a neanonymně odevzdal. Organizátorům akce patří velké poděkování, příští ročník bude zajisté neméně povedený. Doufám, že tímto příspěvkem pomohu prolomit možné bariéry strachu a neznalosti mezi studenty a třeba jich příště přijde ze zájmu více než letos. Nezbývá, než se zeptat čtenářů článku: Účastnili jste se již podobné konference? Pokud ano, co jste si z ní odnesli a čím byla přínosná? Doporučili byste na základě svých zkušeností účast na této nebo podobné akci jiným?

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *