Načítám...
Rozhovory

Jakub Chovanec – Stáž v CZM jeho očima

Dnešním pátým rozhovorem zakončujeme náš prázdninový miniseriál rozhovorů s již bývalými stážisty centra. Zatím posledním stážistou, který se s námi podělil o své dojmy ze stáže, je další ryzí „FELák“, Jakub Chovanec. Také on si prošel všechny naše předměty, úspěšně s námi obhájil svou bakalářku i diplomku a své nabyté zkušenosti dnes již určitě také úspěšně aplikuje v praxi. Ačkoliv jeho působení v centru nebylo, na rozdíl od většiny ostatních stážistů a podobně jako u Zuzky Vejražkové dlouhé, přispěl i on svým dílem k tomu, co dnes hrdě považujeme za úspěšně obhájené výsledky naší práce. Díky jeho působení jsme si také ověřili fakt, že aby byla stáž pro obě strany přínosná, měla by trvat alespoň jeden semestr. Stejně tak se ukázalo, že když se sejde dobrá „parta“ podobně založených spolužáků, dá se ze stáže vytěžit hodně i pro vlastní studium, což se ve svém důsledku zpětně pozitivně projeví i ve vlastní stáži. Věříme, že stejně jako ostatní rozhovory, vás i tento zaujme a pokud jste studenty podobného zaměření jako již bývalí stážisté, budete o možné stáži u nás uvažovat. Termín vypsání nových stáží se pomalu blíží. A protože, jak plyne z charakteru akademického prostředí, studenti a tím pádem i stážisté se po určité době mění, můžeme se již nyní těšit na další rozhovory. A nejen se stážisty. Vraťme se ale zpět ke Kubovi, kterému je dnešní rozhovor věnován a podívejme se na jeho zpětné hodnocení stáže.

Ahoj, na začátek řekni co jsi studoval, případně ještě studuješ.

Studoval jsem fakultu elektrotechnickou – na bakalářském studiu obor Manažerská informatika a na magisterské studiu obor Ekonomika a řízení elektrotechniky. Dohromady tedy krásných 5 let na ČVUT.

Jaký byl důvod, proč jsi šel na stáž do CZM?

Možnost uplatnění ve vysněném oboru byla velmi omezená, zejména kvůli časové náročnosti studia. Bohužel byl rozvrh roztažený přes 3-4 dny v týdnu a nebylo tak jednoduché najít zajímavou práci. Proto jsem byl rád, že se naskytla možnost stáže přímo ve škole, takže nebyl problém do výuky přeběhnout jen pár minut před začátkem. Dalším důvodem byla možnost vyzkoušet si něco nového a naučit se pracovat s technologiemi z praxe.

Jakým způsobem jsi se do CZM dostal a jak dlouho jsi na stáži působil?

Do CZM jsem byl přijat na základě pohovoru, který jsem absolvoval s p. Kočím a Ondrou Kuberou. V CZM jsem působil v letním semestru 2012.

Co jsi se během stáže v CZM naučil?

Během stáže v CZM jsem pracoval převážně na implementaci procesního řízení v IBM BPM, ale vyzkoušel jsem si i inventarizaci majetku na fakultě. Nejvíce přínosná pro mě byla zkušenost s prezentováním – jak implementovaného procesu, který jsme prezentovali pracovníkům z fakulty (proděkan, děkan, …), tak i pravidelné prezentace provedené práce na mítincích. Jelikož zaměření mé stáže bylo na technologii IBM BPM, tak jsem měl možnost naučit se, jak se takový proces implementuje. A to vše od původního návrhu procesu až po dolaďování uživatelského rozhraní. Také jsem se naučil lépe organizovat svůj čas, jelikož skloubení stáže, školy, práce na jiném projektu a osobního života bylo často náročné.

Pomohla ti stáž v průběhu studia? Případně v získání práce?

V té době jsme byli v CZM 4 spolužáci, takže jsme i v kanceláři mohli diskutovat nad studiem a úkoly. Nakonec byl pro mě tento semestr snad nejlepším, co se týče známek. U pana Náplavy jsem realizoval svou bakalářskou i diplomovou práci. Stáž v CZM pro mě byla určitě velkou výhodou při hledání full-time zaměstnání po ukončení školy. Stáž v kompetenčním centru IBM působila velmi pěkně v CV a díky tomu jsem si mohl nakonec vybírat z pracovních nabídek, což v této době není vůbec pravidlem. Často dnes slýchávám od ostatních, že byli na pohovoru, kde bylo zasláno třeba i 200 životopisů. Člověk tak musí mít v životopisu něco navíc. Něco co jej odliší od konkurence. Absolvování stáže mi pomohlo k získání práce konzultanta ve společnosti SAS Institute (společnost zaměřená na statistické analýzy a Business Intelligence, často se však zaměňuje se skandinávskou leteckou společností nebo britskými speciálními jednotkami).

Co se ti na stáži líbilo?

Na CZM se mi určitě líbila parta lidí, která zde v působila. Určitě jsme se při práci dobře bavili. Kávičky s Michalem a Markem byli oblíbeným zpestřením dne. Líbilo se mi, že jsem se mohl naučit nové věci, zlepšit sám sebe a zažít něco, co nám samotná škola nikdy neposkytne.

Je zde něco co bys doporučil ostatním studentům?

Studentům bych doporučil vyzkoušet si stáž, ať už v CZM, přímo v IBM či kdekoliv jinde. Každá příležitost, které se chopíte, Vás posune o kousek dál k vysněné práci. Získáte zkušenosti, které ve škole nenajdete. Poznáte nové lidi a zlepšíte své softskills.

 

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *