Načítám...
Názory a úvahy

CZM přežilo první pětiletku a nastal čas bilancování

Je to k nevíře, ale naše centrum letos vstupuje do druhé pětiletky svého působení na fakultě. Za tu dobu se nám podařilo přežít vznik nové fakulty, změnu na pozici děkana, volby, politické otřesy a celou řadu dalších, více či méně příjemných změn. Také je za námi celá řada jak dobrých, tak i horších výsledků. Těch horších je naštěstí minimum. A protože i „soudruzi“ v předchozím režimu věděli, že plánování na pětiletky je optimální, nastal také pro nás čas bilancování a dalšího plánování. Pojďme se tedy poohlédnout do minulosti a krátce nahlédnout do budoucnosti, která snad nebude mít „jepičí“ trvání.

Co bychom v tom centru ještě vymysleli?

Naše centrum vzniklo v roce 2008 jako podpůrné centrum pana děkana v oblasti aplikovaného managementu a mělo mimo jiné zaštiťovat výuku předmětů, které nikdo neuměl nebo nechtěl učit. Postupem času jsme začali pro pana děkana, fakultu a vlastně i univerzitu pracovat na celé řadě menších nebo větších projektů, spojených s procesním řízením. Díky dobrým výsledkům a získaným zkušenostem se nám podařilo získat také několik externích projektů, které nám pomáhají mimo jiné s financováním našich činností a rozšiřováním dobré pověsti i mimo univerzitu. Výuku se povedlo rozšířit o několik praktických předmětů, které se staly mezi studenty velmi oblíbenými a každoroční hodnocení v anketě potvrzuje, že jsme s nimi zaplnili bílé místo ve výuce. Pozitivní zpětná vazba nás nenechává usnout na vavřínech, ale naopak je motorem dalšího zlepšování a rozvoje. V poslední době se začínáme pomalu věnovat také vědeckým aktivitám, které jsou pro nás nejnáročnější a jsou poslední kostkou skládanky úspěšného působení v akademickém prostředí. Doufáme, že na konci druhé pětiletky budeme i v této oblasti alespoň tam, kde jsme nyní s výukou a interními projekty.

Z dnešního pohledu Je téměř neuvěřitelné, že jsme začali jako pouzí dva zaměstnanci, což vlastně platí až do dneška. Postupně jsme ale na výpomoc nabírali studenty, které oblast, kterou se zabýváme, zajímala. Ze začátku formou brigády, postupem času pak formou stáže. Naše řady jsme také rozšířili o (zatím) jednoho interního doktoranda. K dnešnímu dni je nás v centru celkem již plus minus 18. Vzhledem k tomu, že životní cyklus studentů je omezený jen na dobu jejich studií, neustále mezi nás přicházejí noví, zatímco ti zkušení nám zase odcházejí dělat dobré jméno do praxe. Jak si asi každý dovede představit, není za těchto podmínek udržení vysoké kvality a kontinuity jednoduché. My jsme se s tím, i díky tomu, že jsme si přinesli zkušenosti z praxe, uměli srovnat a nakonec není špatné, když jsou naše myšlenky pravidelně obohacovány o nové pohledy. Co lze považovat zatím za stabilní, je podpora externích partnerů, mezi které patří především společnost IBM. Možná, že spolupráce s tímto a dalšími partnery je jednou z motivací, proč k nám noví stážisté přicházejí. Jako akademická instituce totiž nejsme schopni konkurovat firmám po stránce finanční, ale na druhou stranu umíme (i ve spolupráci s partnery) nabídnout zajímavou zkušenost (nejen vědeckou) a možnost pracovat přímo ve škole na věcech, které se ne vždy objevují ve výuce, ale studenti o ně mají zájem. Vše v přátelském prostředí s celou řadou mimoškolních aktivit a možností získat zajímavý komerční certifikát. Za našich studií nic takového bohužel nebylo a kdybych měl během svého studia možnost se takové stáže zúčastnit, tak neváhám ani minutu. Připadá mně to zajímavější, než dělat věci, které mně nic kromě financí nepřinesou. A kde jinde a kdy jindy, než během studia si vyzkoušet, jestli to, co mě zajímá je opravdu to, co chci dělat? Navíc na pozicích, do kterých se v praxi člověk dostane až po nějaké době, která může být pověstným hřebíčkem do rakve.

Nejen prací je člověk živ

A jak nás a naše činnosti vnímají stážisté a studenti? Abychom nemluvili za ně, tak jsme ty, co u nás již skončili, požádali, zda by se o své názory nepodělili a nenapsali, jak to vnímají oni. Jednak jako zpětnou vazbu pro nás, ale především informace pro ostatní, kteří o podobném doplnění studia uvažují a nedovedou si představit, co taková stáž obnáší. Výsledkem je seriál několika fiktivních rozhovorů, kde bývalí stážisté popisují svůj názor na stáž v našem centru a přínosy, které jim absolvování stáže přineslo. Tento seriál budeme na našem blogu do začátku semestru postupně publikovat a věříme, že pro ty, kteří o podobném doplnění studia uvažují, to bude dobrý základ pro jejich rozhodování. Pro ostatní to zase může být třeba vzpomínka na nás a školu obecně. Věřím, že to svůj účel splní a bude to zajímavé čtení. Také věřím, že nalákáme nové stážisty, protože se pomalu blíží nové projekty a opět nás bohužel opustí ti, co budou, věřím že úspěšně, svá studia končit. Přejeme příjemné čtení.

Za tým centra Pavel Náplava

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *