Načítám...
Postřehy z akcí

Top manažerka IBM navštívila CZM

V pondělí jsme měli tu čest, potkat se s IBM Worldwide Operations Manager for AIM Services – Coleen Napier. Setkání se uskutečnilo na půdě Fakulty elektrotechnické, které krátkým představením ČVUT uvedl Prof. Ing. Oldřich Starý, CSc. Poté dostali slovo zástupci z řad Centra znalostního managementu. Jan Kočí s Ondrou Kuberou představili University Technology Exploration Center – společný projekt ČVUT a IBM – jeho činnosti, aktivity a cíle. Poté Pavel Náplava představil pilíře námi vyučovaných předmětů – propojení teorie s praxí, spolupráci s externisty i možnosti získat akademické certifikáty. A na závěr Zuzka Vejražková povídala o Business Process Managementu v souvislosti s CZM. (Mimochodem věděli jste, že už máme zmapováno více než 240 procesů na děkanátu?) A následně už jsme měli možnost poslechnout si pár zajímavostí ze života Coleen a podiskutovat s ní o různých tématech.

Coleen Napier v CZM Coleen Napier v CZM Coleen Napier v CZM

Coleen na mě působila jako sympatická moudrá žena, která něco jen tak nevzdá. Zprvu pověděla pár vět o svém životě a kariéře. V IBM působí už řadu let a prošla si mnoha oblastmi i pozicemi (od analytika, přes obchodní strategie až po vrcholový management). Říkala, že pracuje převážně z domova, což vyžaduje velkou disciplínu a je jednoduché si najít jinou činnost 🙂 Po světě cestuje v pravidelných intervalech, ale má hodně mezinárodních telefonátů (USA, Asie i Evropa) a sladit časová pásma není úplně snadné.

Zmínila i několik zajímavých životních zkušeností a rad:

  • Není vždy potřeba v kariéře postupovat nahoru. Někdy se vyplatí rozšířit si svůj obzor do stran o jiný obor či jiné odvětví.
  • Je důležitá vyváženost a správné načasování. Někdy pro postup v kariéře není ta správná doba (např. kvůli osobtním záležitostem). Rozhodně to nevnímejte jako problém, určitě přijde jiná příležitost.
  • Vzdělávat se celý život a je jedno, jakou formou (čtení knížek, semináře – zkrátka, co vám vyhovuje). Rozhodně doporučuje učit se od jiných lidí – manažerů či mentorů nebo se také mentorem stát.
  • Abychom zvládli velkou zátěž a stres, doporučuje sepsat si list úkolů, nastavit priority a systematicky podle toho postupovat.

Coleen Napier v CZM Coleen Napier v CZM

A také pár nových trendů a novinek:

  • Smartphony a tablety už překonaly prodeje počítačů
  • Značný růst poptávky po mobilních aplikacích (nová akvizice IBM – Worklight)
  • Více dat, více způsobů jejich předávání
  • Velká poptávka po zabezpečení dat
  • Zájem o Business Process Management stále pokračuje

Coleen Napier v CZM Coleen Napier v CZM

Vždycky jsem měl pocit, že lidé na takových pozicích téměř ani nespí. Přesvědčila mě, že to nemusí být pravda. Můžeme mít rádi svou práci a mít čas i sami na sebe. Jenom se ze všech těch příležitostí nezbláznit, přijdou přece další! Bylo velmi inspirující se s Coleen potkat a jsme za tuto příležitost velmi rádi.

Vít Bokisch

Podělte se s ostatními