Načítám...
Postřehy z akcí

Beseda Studovat nebo pracovat – očima účinkujících studentů

Ve středu 5. října 2011 jsme uspořádali 2. ročník besedy CZM o tom, jak propojit výuku s praxí, jak vyrazit studovat za hranice, kam jít dál na magistra, jak se zapojit do studentských stáží, soutěží a dalších projektů. Diskutovat se studenty dorazili i zástupci velkých firem IBM, Microsoft a RWE. Jak akce proběhla? Nechme promluvit fotky a hlavně studenty a studentky, kteří měli díky svým zkušenostem na starosti jednotlivá témata.

Petr Vůjtěch (studium v zahraničí):

„Středeční neformální posezení bylo jedním z nejlepších workshopů, které jsem kdy absolvoval. Výborné a hlavně žádané téma, které propojuje školu/výuku s pracovní praxí bylo podpořeno zajímavými lidmi, kteří mají co předávat. Osobně preferuji takové semináře, kde kravaty nejsou nutností a kde převládá interkativní způsob komunikace. Přítomnost firem spolupracujících s CZM automaticky otvírá dveře k nějaké stáži nebo pracovní příležitosti. To vše se povedlo na maximum a jsem rád, že CZM sdružuje komunitu takových zajímavých osobností.

V diskusním kroužku o zahraničním studiu padaly často následující dotazy: Kde hledat informace o studiu v zahraničí a jak probíhá výběr? Jak je studium financováno – kolik to stojí? Srovnání kvality a způsobu školní výuky?

Možnosti cestování? Mohu tam pracovat? Jaký je vztah studentů ke škole? Za sebe mohu doplnit odkaz k tématu Studium v zahraniční – jedná se o jeden z minulých reportů na blogu CZM.

Marek Bouška (kam na magistra):

„Líbila se mi uvolněnost celé akce, mohl sis vybrat, s kým budeš komunikovat. Témata byla také zajímavá, ty určitě zachovat! Trošku jsem se ztrácel, kdo je kdo, nějakou zábavnou formou bych vyrobil například vizitky, aby bylo vidět, kdo je z businessu a kdo student. Tuto akci bych dělal častěji, nebo bych ji rozpůlil na 3 vybraná témata. Se spoustou lidí jsem si nestačil popovídat. Bylo toho moc 🙂 Díky moc za organizaci!“

Eva Charvátová (stáže):

„Akci hodnotím jednoznačně pozitivně, až mě mrzí, že jsem něco podobného neabsolvovala kdysi já ve třeťáku. Je vidět, že studenti mají stále stejné problémy a jediný, kdo se je snaží řešit je právě CZM (možná by ale měla i samotná fakulta). Vesměs se jednalo o studenty STM MI, kteří stále nemají jasno ohledně magisterského studia. Snad jsme jim ale pomohli s radou, že rozšířit si obzory od IT ještě k ekonomice a elektrotechnice nebo energetice může být ten správný krok. Nikomu se moc na FIT nechtělo. Ohledně stáží se většina ptala, jak jsem se tam dostala, jak to vše probíhalo, zda se to dá stíhat vše při škole, kolik lidí se hlásí a kolik jich berou. Myslím, že jsme jim touto akcí dodali odvahu zkusit se posunout od školy i někam dál a ukázali jim, že je opravdu možné STUDOVAT & PRACOVAT zároveň :)“

Zora Kohoutková (výuka):

„Sekce výuka a aktivity CZM neměla tolik účastníků jako třeba atraktivní sekce o zahraničí nebo stáži. Neznamená to ale, že výuka by byla nezajímavá, právě naopak. Shodou okolností se na besedě zúčastnili hosté, pro které nebyla výuka ani aktivity CZM novinkou. Věřím ale, že cestu k Centru znalostního managementu si najde každým rokem víc studentů.“

Ondřej Pánek (startupy):

„O mou sekci o startupech byl docela nízký zájem, poměrně velká část lidí nevěděla, co to vlastně startup je. Ten, kdo věděl, tak ho hlavně zajímalo, jak sehnat investici pro ten svůj a zda má svému startupu věřit. Zjistil jsem, že není úplně jednoduché vysvětlit, co člověk ve startupu dělá a slovo „všechno možné“ není úplně ono. Akci hodnotím pozitivně, ale ne každého ve studentských letech zajímá startup, studium v zahraničí je asi lepší téma. Přínos pro studenty vidím v možnosti získání informací a inspirace, co vše se dá dělat, kde trávit čas a na co se soustředit. “

 

 

Jan Dvořák (studentské soutěže):

„Akce Studovat nebo pracovat 2 přesně potvrdila to, co si dlouhodobě o CZM myslím – snaží se představit a zprostředkovat studentům něco víc, než co se člověk naučí a dozví na fakultě (a upřímně řečeno se jim to velmi daří).

Co mě osobně překvapilo je fakt, že studenti neustále řeší podobné problémy (např. jak časově náročné jsou soutěže, kam na magistra, jak to chodí na zahraničních univerzitách) a nemají o tom žádné informace a ani moc dobře neví, kde takovéto informace najít. Proto zprostředkovat názory a zkušenosti lidí, kteří podobné problémy již řešili, mají s tím nějaké zkušenosti a mohou v dané problematice pomoci, je ideální způsob, jak tyto informace předávat, šířit a jak se něco dozvědět.

Výborným nápadem byla určitě forma komunikace nad jednotlivými tématy formou diskuze v jednotlivých skupinkách, jelikož diskuze byla velmi živá a různorodá. To potvrzuje i skutečnost, že ačkoliv jsem byl „nominován“ na oblast soutěží, probírali jsme během diskuzí nejen otázky spojené s účastí na soutěžích, ale i věci kolem magisterského studia, bakalářských prací či cokoliv, o čem jsem byl schopen aspoň něco říci. Navíc i já jsem se pustil do diskuze s ostatními „přednášejícími“ a dozvěděl jsem se nejednu zajímavou věc, takže výměna informací probíhala všemi směry.

Suma sumarum nezbývá než říci – JEN TAK DÁL!“

A jak jsme celou akci viděli my?

Přípravy probíhaly jako na houpačce směrem nahoru a dolů. Jeden den jsme nadšeně vymýšleli co připravit a druhý zda to naopak nezrušit. V den „D“ jsme tedy netrpělivě očekávali, jak to dopadne. Kdybych měl za sebe (Pavel Náplava) říct pár slov, tak by byly následující:

Obsah a forma akce se ukázali pro studenty zajímavé. Mně osobně se ulevilo, když jsem viděl, že všichni účastníci se zapojili a přestože jsme významně přetáhli čas, vydrželi do konce, kdy jsem akci „násilně“ ukončil:-) Jsem rád, že každý si našel to, co jej zajímá a mohli jsme studentům nabídnout něco, co potřebují, ale nikde se jim v takto ucelené podobě nenabízí. Je škoda, že se akce nezúčastnilo více studentů, ale na druhou stranu jsme s tím pořád v začátku. Z ohlasů vyplynulo, že by nebylo špatné akci zopakovat dříve než za rok, takže to zkusíme kolem začátku letního semestru a uvidíme. Potěšující je také odezva partnerů. Takže super akce a určitě nelituji času, který jsem akci věnoval. A samozřejmě se těším na další. A jak akci uzavřít? Nejlépe těmito slovy: Děkujeme všem nejen za účast, ale také za aktivitu, atmosféru a energii, která nám umožnila prožít inspirativní podvečer!.

 

Podělte se s ostatními