Načítám...
BPM v praxiOsobní zkušenosti

Z vývojáře konzultantem aneb zkušenosti z externího projektu

Tomáš MalinkovičPo článku o zkušenostech z předchozího externího projektu, kde byl přestaven proces implementace procesů na platformě IBM BPM z pozice vývojáře, jsem se rozhodl podělit se o své zkušenosti z dalšího projektu, jehož jsem se ve spolupráci s IBM účastnil – tentokrát z pozice jak vývojáře, tak z pozice konzultanta.

Nová výzva

Na podzim minulého roku jsem dostal nabídku pracovat na dalším projektu ve spolupráci s IBM. Projekt byl rozsahem několikrát větší než ten předchozí, větší bylo i personální obsazení, a to jak na straně dodavatele, tak na straně zákazníka. Některé kolegy z IBM jsem znal již z minulosti a některé jsem teprve poznal na tomto projektu. Také jsem zjistil, že jeden z těchto kolegů studuje ve vyšším ročníku na stejné fakultě jako já.

Netradiční zahájení

Moje participace na projektu začala podobně jako ta předchozí. Den před nástupem jsem se seznámil s projektovou dokumentací, abych už první den věděl, jaké se řeší business problémy. Poněkud netradičně jsem začínal jako zastupující J2EE vývojář, protože ten současný odjížděl na dovolenou. První den bývá obvykle náročný, ale tento první den byl nejnáročnější v mém dosavadním profesním životě. Ve smluvený čas jsem dorazil do sídla zákazníka v historickém centru Prahy do krásné, památkově chráněné budovy. Dostal jsem školení o používaných vzorech, technologiích a navrženém databázovém schématu. Na konci dne jsem věděl, že už se mi víc informací do hlavy nevejde. Kolegové mi začali zadávat úkoly na integrace a já jsem je implementoval jednak v J2EE a poté jsem i tyto části zapracovával do BPM aplikace.

Snaha přináší ovoce

V průběhu času se ukázalo, že je nutné více zapracovat na BPM části, a tak na mé místo přišel jiný J2EE vývojář z IBM a já jsem se začal naplno věnovat implementaci v BPM. Dle specifikace a výstupů z workshopů se zákazníkem jsem zapracovával požadavky na aplikaci. Dále jsem průběžně zpracovával výstupy z testování a konzultoval možná řešení. Protože bylo nutné dodržet termíny, implementace se neobešla bez občasné práce i mimo obvyklou pracovní dobu. Odměnou za vykonanou práci bylo pozvání na oběd od projektového manažera.

Nová zodpovědnost

Po měsíci nastala další změna. Přišel jsem jako obvykle do sídla zákazníka začít nový pracovní den. Projektový manažer dorazil z jednání se zákazníkem a oznámil mi, že musím zaskočit za kolegu na workshop k dalšímu připravovanému procesu. Měl jsem asi necelou hodinu na přípravu a pak jsem spolu s projektovým manažerem vyrazil do velké zasedací místnosti. Workshop trval přibližně hodinu a půl a v jeho průběhu jsme diskutovali požadavky zákazníka a možnosti jejich implementace. Dohodli jsme se na datu konání dalšího workshopu a vrátili se zpět pracovat.

Další týden byl ještě náročnější. Na první domluvený termín workshopu jsem připravil demo nového procesu. Toto demo jsem promítal na plátno a komentoval jeho funkcionality. Po asi čtyřech hodinách diskuse jsme stihli probrat pouze malou část a tak jsme se domluvili, že další workshop bude hned následující den. Do té doby jsem upravil demo na základě výstupů z prvního workshopu. Druhý workshop trval přibližně stejnou dobu a podařilo se nám specifikovat většinu požadavků. Naplánovali jsme ještě jeden finální workshop na další den, na kterém jsme v aktualizovaném demu aplikace dodefinovali zbývající požadavky. Po skončení workshopu jsme ještě čekali na zvolení jednoho ze dvou implementačních návrhů zákazníkem a poté jsme už měli všechny nutné informace pro vytvoření dokumentace.

Vedoucí role

Protože jsem se zúčastnil většiny jednání ohledně nového procesu, dostal jsem důvěru od projektového manažera a vývoj nového procesu jsem dostal na starost jako vedoucí vývojář. Najednou jsem musel nejen vyvíjet, ale také rozdělovat práci ostatním vývojářům a spolu s J2EE vývojářem specifikovat návrh databázového úložiště. Čekali mě také další workshopy, na kterých jsem zákazníkovi prezentoval, jak jsme pokročili, a z těchto jednání vznikaly také další nové nebo upřesňující požadavky. Implementace probíhala v náročném tempu. Těsně před Vánocemi byl naplánován finální workshop, na kterém jsem zástupcům zákazníka prezentoval stav aplikace před začátkem uživatelského testování. Zde má dosavadní participace skončila, protože se semestr ve škole chýlil ke konci a bylo nutné splnit také školní povinnosti mého magisterského studia.

Závěr projektu a zhodnocení

Závěr roku probíhal ve velmi rychlém tempu, že jsem téměř nestíhal sledovat, co se děje kolem mě jiného. Tento projekt mě však profesně i lidsky posunul zase o kousek dále. Musel jsem se rychle vžít do nové role, musel jsem komunikovat se zákazníkem a prezentovat výsledky celého projektového týmu. Po krátké pauze na zápočty a zkoušky se tento měsíc vracím zpět do projektu.

A co vy?

Jestliže vám přijde možnost našich stážistů podílet se i na větších projektech externích partnerů centra zajímavá, podívejte se na naši nabídku stážových pozic. Příští článek o působení na projektu může být váš.

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *