Načítám...
Postřehy z akcí

Konference PMcon 2014

Partneři PMcon 2014V úterý 3. 6. 2014 se na České zemědělské univerzitě v Praze konal první ročník studentské konference projektového řízení nazvané PMcon 2014 s podtitulem Úspěšný start do světa projektového řízení. Naše Centrum znalostního managementu na akci participovalo jako jeden z partnerů a jak Ing. Náplava avizoval ve svém dřívějším článku (Konference PM Zlín versus PMCON Praha), poslal několik svých tzv. „špionů“ (jmenovitě Lukáše Cimpla, Tomáše Ďuračku, Radka Hronzu a slečnu Veroniku Noskovou), aby se akce účastnili. Konference podle oficiálních zdrojů přilákala více než 150 zájemců o projektové řízení, což je, vzhledem k podmínkám, možné samo o sobě považovat za úspěch. Z důvodů studijního a pracovního vytížení se k této krátké reportáži dostávám až nyní, avšak vzhledem k zaměření konference by byla veliká škoda se o ní na našem blogu nezmínit. V závěru článku se dozvíte rovněž pohledy dalších našich „špionů“.

Ihned v úvodu reportu stojí za připomínku poznamenat jednu ze dvou větších negativ celé akce, která se týká časového údobí ještě před příchodem do cílové budovy – nikde žádná cedule, nikde žádná směrovka, nikde žádný plakát. Vzhledem k rozsáhlosti celého areálu České zemědělské univerzity se jednalo o celkem značný problém, jenž některé účastníky, podle hlasů ze zákulisí, zabavil na předlouhé minuty plné gpskování, smskování/volání o pomoc a ztrácení se v nejrůznějších kampusových uličkách. Osobně jsem se díky přípravě, stejně jako mým zkušenostem s geocachingem, neztratil a na akci dorazil s předstihem. Po příchodu do správné budovy jsem byl jako všichni ostatní obdařen jmenovkou a dárkovým balíčkem s letáky, čokoládou a dalšími drobnostmi.

Webové stránky konference PMcon 2014

Spolu s Verčou Noskovou jsme vybrali, podle našeho názoru, ideální místa ve střední pasáži konferenčního sálu. Následovalo první setkání s občerstvovací částí a dlužno podotknout, že gastronomická část cateringu patřila rozhodně ke kladným faktorům celého PMconu. Pokud někomu nestačila nabídka drobných pochutin, několika druhů nejoblíbenějšího kofeinového nápoje a balené vody, mohl využít služeb přilehlého bufetu či dalších blízkých stravovacích zařízení. První z několika káv mě dostala z ranní letargie a po usazení do předem vybraných sedaček a krátkém čekání následovalo přivítání ze strany pořadatelů a též první z velké řady zajímavých přednášek, jejichž přehled je k vidění na stránkách konference. Zkušených rétorů se během dne vystřídala celá řada.

Občerstvení na PMcon 2014

Přednášky pokryly oblast projektového řízení v jednotlivých fázích životního cyklu projektu, od předprojektové fáze až po poprojektovou. Prakticky všechny byly nějakým způsobem přínosné, avšak, jak už bývá u podobných příležitostí zvykem, některé více, některé méně. Vydařených výstupů jsem během dne slyšel celou řadu a navíc se mi líbilo, že pozváni byli také řečníci, kteří dokázali zapůsobit na obecenstvo způsobem, že až na výjimky se všichni přítomní účastníci i organizátoři smáli tzv. „od ucha k uchu“. Za mne osobně bych vyhlásil vítězem ceny o nejlepšího rétora Davida Billouze s tématem Řízení očekávání a kvality, jenž subjektivně sklidil největší ovace. Uprostřed programu se našel čas na dobrý oběd v místní restauraci se stylovým názvem „Na Farmě“.

Přednáška Davida Billouze na PMcon 2014

Na konci hlavního programu probíhala tradiční tombola, jejíž klíčovým záporem bylo přidání organizátorů do losovacího koše, což na podobných akcích nebývá zvykem. Naštěstí nebyli v sále přítomni a tak jejich ceny převzali jiní, mezi nimiž byl např. i náš zástupce Radek Hronza. Naopak za plus lze považovat vcelku kvalitní počet cen v tombole, i když první cena, kterou byl samozavlažovací květináč, pobavila i překvapila zároveň. Posléze jsme se již jako svěřenci Centra znalostního managementu rozutekli do svých domovů, někteří účastníci však zůstali na večerní program (neformální networking) v místním Klubu C a zasoutěžili si v oblíbeném beerpongu nebo poslechli živé vystoupení kapely Electroshock – smyčcový kvartet s bicími hrající vlastní aranže populárních skladeb.

Šťastný výherce Radek Hronza se svým samozavlažovacím květináčem

V úvodu článku jsem podotknul, že se akce zúčastnilo několik stážistů z našich řad, a protože jejich mínění, spolu s tím mým, pomůže podat ucelenější pohled na celou konferenci, můžete si v následující části přečíst jejich názory a připomínky. Pakliže vás zajímají bližší informace o akci, chcete si přečíst oficiální reportáž, popř. shlédnout bohatou fotogalerii, není nic lehčího, než se přesunout na stránky PMcon 2014. Závěrem bych jen dodal, že celé setkání bylo až na zmíněné maličkosti úspěšné a prospěšné zároveň. Nezbývá než poděkovat všem, kteří se na jeho organizaci podíleli a popřát hodně úspěchů do dalšího ročníku.

Veronika NoskováKonference projektového řízení, které jsem se zúčastnila 3. 6. 2014 na České zemědělské univerzitě v Praze, se mi celkově líbila. Na to, že vše organizovali studenti, šlo o vydařenou akci. Jediné, co musím vytknout, je relativně špatná navigace k místu konání v areálu školy. Někteří účastníci dost bloudili. Co se týče hlavního i doprovodného programu, není co vytýkat. Každý z příspěvků pozvaných řečníků byl něčím přínosný a zajímavý. Nejvíce mě ale nadchli řečníci David Billouz a Drahoslav Dvořák. Bylo na nich znát, že jsou ve svém živlu a že zkušenosti, které mají, chtějí předávat dál a to se jim taky dařilo. Doufám, že prvním ročníkem to neskončí a můžeme se těšit i na PMcon 2015.

Radek Hronza:Na této konferenci nejvíce oceňuji plnou profesionalitu, byť byla organizována studenty. Je vidět, že i “nezkušení” studenti mohou produkovat kvalitní výstupy. Jen je potřeba jim ponechat prostor, zdroje, zkušenosti a čas k postupnému rozvoji. Na konferenci vystoupila řada profesionálů v projektovém managementu, kteří publikum obohatili o zajímavé postřehy z praxe a nezatěžovali jej nudnou, všudypřítomnou teorií. Jako menší negativum (spíše námět pro zlepšení) bych uvedl dva postřehy. Prvním je slib se zasláním emailu s dotazníkem a odkazy na slajdy s prezentacemi. Pokud se nepletu, já ani ostatní kolegové z CZM jsme dosud žádný email neobdrželi. Druhým podnětem je losování tomboly. Zde bych doporučoval z losování vynechat organizátory. Když jsou vylosováni, pokud si dobře pamatuji, 3 organizátoři (z cca 15 cen), nevypadá to příliš seriózně. Nicméně jsem z konference nadšen a doporučil bych ji i ostatním. Jestli to bude jen trochu možné, rád se zúčastním i dalšího ročníku.

Podělte se s ostatními
One comment
  1. Tereza

    Přednáška super a bude i příští rok? A co školení nebylo tam mimo řpedstavení projektového řízení i prezentování ožnstí, kde jej lze studovat? A co školení Prince2expert v Praze, nebo nějaké v Brně?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *