Načítám...
Uncategorized

Inspirace k vánočnímu počtení

Jelikož je za námi již třetí adventní víkend a vánoční období pomalu, ale jistě, nabírá šílených obrátek, rozhodli jsme se, že přineseme pár tipů na zpestření eventuálních volných chvil, krátké vydechnutí nebo inspiraci na vánoční dárek. Sice si neděláme velké iluze, že by studenti zrovna v adventním čase místo zoufalého programování domácích úkolů, dopisování projektů a sháněním zdrojů pro semestrální práci nic nedělali, ale dobrý tip se hodí vždycky.

Zaměřili jsme se na knihy, protože knihou většinou nikoho neurazíme. Ale i tady platí, že ne každá kniha je dobrá. Navíc, dnešní hektická doba moc nepřeje čtení dlouhých klasických knih, protože málokdo se dovede soustředit na delší dobu a začíst se tak, že jej nezajímá email, facebook, telefon, internet a vše, co nám v dnešní době komplikuje život. Přesto existují knihy, které krátkým, poutavým a nevyčerpávajícím způsobem dokáží popsat problematiku dnešní doby a neměly by chybět v žádné knihovně jak studenta, tak i manažera. Pojďme se podívat na několik z nich.

Spencer Johnson: Kam zmizel můj sýr?

Kam zmizel můj Sýr? je podobenství, které odhaluje hluboké pravdy o změně. Je to zábavný a poučný příběh o dvou myškách a dvou lidičkách žijících v Bludišti, kde hledají Sýr. Sýr je metaforou toho, co v životě chceme, ať už je to zaměstnání, partnerský vztah, peníze, dům, svoboda, dobré zdraví, společenské uznání nebo duševní vyrovnanost.

Bludiště je místo, kde hledáme to, co chceme – organizace, pro kterou pracujeme, rodina nebo společnost, ve které žijeme. Myšky i lidičkové čelí v příběhu náhlé změně. Jeden z lidičků, který se nakonec vyrovná se změnou úspěšně, napíše na zeď bludiště, co se naučil. Až uvidíte nápisy na zdi, naučíte se přistupovat ke změnám novým způsobem, jenž zmírní stres ve vašem životě. Příběh je určený pro všechny věkové skupiny. Můžete jej přečíst za hodinu, ale jeho hluboká moudrost vám zůstane na celý život.

Kotter John, Rathgeber Holger: Náš ledovec se rozpouští

Tato prostá bajka vypráví o kolonii tučňáků v Antarktidě. Skupina krásných tučňáků císařských žije už mnoho let stejně. Potom jeden zvědavý pták objeví ničivý problém, který ohrožuje jejich domov – ale téměř nikdo ho neposlouchá. Postavy v příběhu, Fred, Alice, Louis, Buddy, Profesor a NoNo jsou jako lidé, které známe – jsou jako my. Jejich příběh je příběhem o odporu ke změně a o hrdinském činu, o zdánlivě nepřekonatelných překážkách a nejbystřejších taktikách pro řešení těchto překážek. Je to příběh, který se dnes vyskytuje v různých formách všude kolem nás – ale tučňáci řeší velmi reálné výzvy mnohem lépe než většina lidí.

Spencer Johnson: Vrcholy a údolí – Jak zúročit dobré i zlé časy v práci a v životě

Motivační publikace od autora světoznámého bestselleru Kam se poděl můj sýr? Příběh mladého muže, který musí ujít dlouhou a namáhavou cestu, než dosáhne moudrosti a vyrovnanosti – než překoná svá osobní údolí a dospěje na vrchol.

Lee Montgomery: Už vím, kam se poděl tvůj sýr!

První dobrodružný manažerský román na českých pultech!
Autor této knihy tvrdí, že úsilí vynakládané na to, abychom věci dělali opravdu dobře, je nanejvýš stejné jako to, které vynakládáme obvykle. Čas od času ovšem umíněně trváme na tom nejsložitějším možném způsobu řešení. Přes svůj humoristický a sarkastický tón přináší výstižný popis způsobu, jakým se ve firmách realizují projekty. Zamyslete se spolu s knihou nad tím, že: „věci můžeme dělat buď dobře, anebo prostě jen tak jako obvykle…“.

 

Připadá Vám některá z těchto knih povědomá?  Tak to jste buď chodili na přednášky z předmětu A7B16INS / BI-TIS, pravidelně sledujete náš blog a facebook nebo patříte mezi ty, kteří na sobě pracují. Pokud ne, nic se neděje. Zatím jsme nepotkali nikoho, koho by nezaujal příběh myšek v bludišti nebo tučňáků, kterým se pod nohama rozpouští ledovec. Že to vypadá jako pohádka pro malé děti? To se vám jen tak na první pohled zdá. Jedná se o popis klíčových manažerských přístupů, které jsou podány poutavým a jednoduchým způsobem tak, že přečtení jedním dechem netrvá déle než jednu hodinu. Z toho také plyne, že knihy nemají moc stránek, velikost písma se blíží jednomu centimetru a je přítomna celá řada ilustrativních obrázků. Všechny tyto parametry dělají z knížek jedny z neoblíbenějších manažerských knih, které se velmi často objevují pod vánočními stromečky „zaneprázdněných“ manažerů, kteří si je nejprve přečtou sami a pokud mají děti, tak jim následně s velkým zaujetím z těchto knih předčítají. Zkuste se zamyslet, zda by to nemohl být vhodný dárek pro někoho vám blízkého nebo přímo pro vás, jako taková malá radost v době, kdy jsou všichni okolo na infarkt.  

A pokud vás zajímají další tipy, tak zkuste třeba nakladatelství Jan Melvil Publishing nebo Peoplecomm. Určitě najdete něco, o čem jste možná nic netušili, a kvalita je garantovaná. Že jste si nic nevybrali? Nevadí. Minimálně jste si přečetli tento článek, možná prolistovali doporučené knihy, ale hlavně jste se na chvilku zastavili a zamysleli nad něčím jiným, než jsou starosti všedního dne. Máte tip na podobný dárek nebo něco pro radost? Dejte vědět. Do Vánoc je pořád ještě dost času 🙂

 

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *