Načítám...
Nabídky stáží

Odborné stáže v IBM Watson Research centru

Před nedávnem jsem na blogu popisoval svoje dojmy z přijímacích pohovorů do stážových programů společnosti IBM. Byla to zajímavá zkušenost a pro mě i poučení, že zájemci často netuší o čem stážový program vlastně je. Z toho pak logicky vyplývá, že se stáží buď bojí (z časových, odborných, jiných důvodů) nebo jsou jejich představy až naivní, protože nevědí co se od nich očekává a co jim stáž přinese. Někdy i odnese, ale mimo užitečně stráveného času, toho vlastně moc není:-) Když mně včera přistály v mailu od Pavla Wimmera další nabídky na stáže v IBM, řekl jsem si, že k nim přidám malý komentář.
Čím začít? Asi tím, jak je stáž zaměřená. Nadpis příspěvku říká, že stáž bude probíhat ve Watson Research centru Česká republika. Z toho plyne, že bude orientována především na vývoj. Konkrétně jsou nabízeny stážové pozice orientované na C/C++ vývojvývoj na platformě iPhone, iPad, Mac a vývoj Linuxových aplikací. To co píši dále se týká hlavně těchto pozic. U některých typů stáží to může být a také je jiné. Když bude čas a chuť, tak se v budoucnu zmíním i o nich.
Každý zájemce o stáž projde vstupním pohovorem, někdy i praktickým testem. Ten většinou spočívá v tom, že zájemce dostane za úkol něco jednoduchého naimplementovat, aby bylo vidět, zda v něm vůbec něco je. Tady je třeba otevřeně říct, že stáž není o tom, naučit se něco nového od úplného začátku, ale především navázat na již existující, alespoň základní, znalosti. Na druhou stranu se není třeba předem vzdávat v případě, že má zájemce znalosti získané jen z výuky. Ono se to nezdá, ale kvalita výuky je ve většině případů stále na dobré úrovni a záleží jen na studentech, co si z ní odnesou. Rozhodující je pak hlavně to, zda mají zájemci k problematice blízko nebo to jen tak zkoušejí. Ruku na srdce, kolik zkušených a především nezadaných (myslím odborně) implementárů se mezi námi běžně pohybuje a je volně k dispozici? A pokud nějací existují, tak možná zase tak dobří nejsou.
Velkým benefitem při pohovoru je upřímnost, otevřenost a projevený zájem o stáž, včetně „věrohodného“ vysvětlení vlastní motivace a toho, co do stáže chce zájemce vložit. Stáž nelze brát jen jako nějaký „vedlejšák“, ale je třeba ji považovat za seriózní plnohodnotnou práci. Stážistům se totiž musí někdo věnovat (řídit a kontrolovat), je třeba jim poskytnout zázemí a podporu, což není zadarmo. Tuší vlastně někdo ze zájemců kolik takový člověk v IBM stojí a že tuto práci většinou dělá na úkor svého volného času? A myslet si, že u pohovorů budou nějací „neználkové“, kteří se dají opít rohlíkem, je velmi velmi naivní. I když to komise neřekne rovnou a tváří se, že zájemce má šanci, finální verdikt bývá rychlý a jasný. Není asi zapotřebí vysvětlovat jaký.
Jaké ze stáže plynou benefity? Tj. proč se vlastně na stáž přihlásit? Na první místo bych určitě dal možnost prakticky si zkusit během studia pracovat v nadnárodní společnosti, která patří k leaderům ve své oblasti a dostat se k zajímavým technologiím. Dále bych například zmínil možnost čerpat různé benefity jako školení (odborná, softskills atd.), nechat se za zvýhodněných podmínek certifikovat na konkrétní platformu nebo produkt, získat certifikát o absolvované praxi, který se dá přiložit do životopisu a velmi často pak i dostat nabídku zaměstnání. Během studia na částečný úvazek a po ukončení pak i na plný úvazek. To si myslím musí být dostatečnou motivací pro to něco tomu obětovat.
Co říct k tomu, aby ze stáže neměli zájemci strach? Nepadají mě dvě věci. První z nich je, že research centrum má docela blízko k univerzitnímu prostředí, protože dlouhodobě spolupracuje s ČVUT FEL, pravidelně pořádá motivační soutěže pro studenty a zaměstnanci jsou často absolventy nebo i bývalými zaměstnanci naší fakulty. Když jsem tam byl poprvé, tak jsem si připadal jako ve škole, protože jsem potkal celou řadu známých. Za sebe tak můžu garantovat, že pracovní prostředí bude příjemné a přívětivé. Potvrdil mně to i jeden stážista, kterého jsme umístili na stáž teď, v letním semestru. Druhou věcí je to, že i když má zájemce pocit, že nic neumí a nestíhá, tak se vždy dá dohodnout s odpovědným pracovníkem z IBM jak dál. Jeden můj bakalář například v zimním semestru propadl v jednu chvíli takové skepsi z toho, že vlastně nic neumí a nebude to časově stíhat, že mně napsal, abych jeho stáž zrušil:-) Trochu jsem jej „morálně“ podpořil, on se s tím dokázal poprat a dnes si to ani on ani protistrana z IBM nemohou vynachválit. Prostě je třeba se nebát a v případě pochybností nebo nejasností především komunikovat. V IBM pracují také „rozumní“ lidé.
A co dodat na úplný závěr? Kdo nic nezkusí nic nezkazí, ale také nic nedokáže. Zdravá míra sebevědomí, ochota učit se a cílevědomost jsou základem pro to, aby byl člověk úspěšný a naplnil většinu svých představ a cílů. Detailnější informace ke stážím jsou k nalezní na facebooku IBM Smart University CZ v sekci Internship. Včetně kontaktů. Pokud se bojíte přímého kontaktu s takto velkou firmou, tak se s případnými dotazy obraťte klidně i na mě🙂
Pavel Náplava
Podělte se s ostatními