Načítám...
Rozhovory

Lehké nahlédnutí do výzkumných laboratoří IBM v Zurichu

Když jsme s kolegou Kočím před nějakou dobou zakládali na ČVUT FEL „naše“ Centrum znalostního managementu, dali jsem si jako jeden z cílů zajistit systematickou, tj. řízenou a oboustranně výhodnou, spolupráci s průmyslem. Jinými slovy využít poptávky průmyslu po našich studentech, ale tak, že nebudeme jen dohazovat „zaměstnance“, ale budeme chtít, aby do školy přenášely své know-how, zapojovali nás do projektů a nabízeli studentům pokud možno co nejvíc benefitů, které by zúročili ještě během studia. Po jeho ukončení by se tak mohli vůči jiným absolventům vymezit například certifikátem, který bude deklarovat jak znalosti, tak i praxi. Popřípadě se budou moci pochlubit absolvovanou stáží na zajímavém pracovišti nebo u zajímavé firmy. Asi si každý umí představit, že to není jednoduché. Řada firem si totiž myslí, že tento způsob investice není perspektivní. Jiní zase tvrdí, že by učitele také rádi zapojili, ale jsou v tom na začátku, pracují na tom atd. A upřímně řečeno, možná si za to možná můžeme tak trochu i sami. Navenek jako univerzita určitě napůsobíme konzistentně a v době ubývajících financí si každý snaží chránit to co má. Čas ukáže, jestli je to správné.
V této atmosféře jsou pak studenti zahlceni celou řadou inzerátů, mezi kterými se skrývají i velmi zajímavé nabídky, které zůstávají často nevyužity. Je to škoda. Proto se snažíme na to jít jinak. A máme i několik partnerů, kteří nás v tom podporují. Jedním z nich je společnost IBM. Ta má přímo svůj akademický program pro studenty a univerzity, nicméně možnost stáhnou si program nebo školící materiály asi není to pravé, co bychom si představovali. Chápou to i zástupci IBM a proto systematicky a společně vymýšlíme pořád něco nového. Tak by to podle mě mělo vypadat. I když ještě ne všechno je úplně ideální, myslím si, že to vidí již i studenti. Ať již formou nových předmětů nebo možností absolvovat různé formy stáže. Díky systematické spolupráci se k nám také dostávají informace o možnostech studentských stáží nebo projektů ke kterým by se studenti mnohdy nedostali anebo by prostě v záplavě všech těch brigád zapadly. A o jedné takové stáži bych se rád zmínil v tomto příspěvku.
Když jsem na konci roku 2009 vystavoval na různé informační zdroje informaci o studentském stážovém programu „Great Minds student internships 2010“ v duchu jsem se ptal, jestli se někdo od nás nebo z celého ČVUT přihlásí a zda uspěje. Když už to vypadalo, že se nikdo nepřihlásí, ozval se mně student Vít Prajzler, že by o tom měl zájem. V hektickém tempu jsme tedy těsně před uzávěrků s kolegou Jaroslavem Zeleným z IBM a Doc. Miroslavem Šnorkem z Katedry počítačů zprocesovali vše potřebné a doufali, že vše dopadne dobře. Pro nás by to určitě byla skvělá reklama. Šance dostat se na stáž byla, protože když se podíváte na předchozí účastníky, tak mezi nimi uvidíte i zástupce z Čech. Sice z konkureční univerzity, ale nebuďme malicherní a važme si toho, že jsme jako malý národ konkurenceschopní.
Delší dobu nebylo jak o Víťovi, tak i průběhu výběrového řízení nic vědět. Ani zástupci českého zastoupení IBM nebyli informováni, neb se jedná o velkou firmu a díky složité struktuře nikdo neví o všem, co kde „šustne“:-) Nakonec jsem na to zapomněl a když mně začátkem roku 2010 přistála v emailu zpráva od „nějakého“ studenta Víta Prajzlera, tak jsem netušil o co se jedná. Po otevření mně ale vše došlo. Informoval o tom, že se mu ve výběrovém řízení sice nepovedlo uspět, nicméně se mu povedlo dostat se do laboratoří IBM na „jinou“ stáž. Velmi mě to potěšilo. Jednak jsem rád, že máme studenty, kteří se dokáží sami, bez nějaké protekce prosadit ve světové konkurenci a to, co je učíme není zase tak špatné. Nicméně, asi největší radost jsem měl z toho, že se vůbec ozval. Znám celou řadu studentů, kterým člověk při studiu vyšel vstříc a oni jej po skončení semestru ani nepozdraví. Nedivme se, že se pak podobně chovají i nějací vyučují. Někteří z nich jsou totiž našimi absolventy anebo jen přetekl „pohár trpělivosti“. Ale pak je naštěstí (zatím) většina jiných, kteří se vždycky, když mohou přihlásí. Pro mě osobně je to obrovská motivace do další práce a doufám, že to tak i bude pokračovat. Kolegové z IBM o výsledku samozřejmě opět nevěděli, takže jsem pro „jsitotu“ dal zprávu rovnou na facebook, abych se tak trochu „pochlubil“, ale především dal na vědomí, že naši studenti jsou prostě pořád ještě dobří.
V září, před začátek zimního semestru se mně Víťa opět ozval a dohodli jsme se, že až se v prosinci vrátí, tak zkusíme naším studentům zprostředkovat jeho zážitky a především zkušenosti. Věřím, že budou motivat i další studenty. A protože do té doby je ještě daleko a možná někteří studenti by třeba rádi vyrazili někam co nejdřív, připravili jsme malou ochutnávku. Víťa v krátkosti popisuje své dojmy a zážitky, které za 6 měsíců své stáže získal. Na jednu stranu je to velmi zajímavé a motivující, na druhou stranu trochu „smutné“. Nebo raději spíše k zamyšlení. My si totiž tady u nás v Čechách myslíme, jací nejsme borci a mistři světa, ale když se v tak významné instituci dovíte, že ČVUT nikdo nezná a nejste schopni jmenovat alespoň jednu světovou kapacitu, která na univerzitě působí, tak něco nesedí. Je vidět, že poukazovat jen na umístění v mezinárodním žebříčku „TOP Universities“ je málo. Ale pojďme se podívat na dojmy, které nám Víťa popsal. Text jsem, až na jedno upřesnění, nechal v podobě, kerou mně poslal.
„Jsem student 2. ročníku magisterského studia na FEL, obor výpočetní technika. V březnu tohoto roku jsem byl přijat na 6ti měsíční stáž v IBM Research Zurich, kterou nakonec prodlužuji o další 3 měsíce. Mojí hlavní pracovní náplní tady je Business Intelligece a Business Analytics – ve stručnosti je to zejména OLAP datové modelování a vytváření interaktivních reportů.

Ve srování s Erasmem je tento typ stáže mnohem větší profesní zkušenost. Máte vyšší pracovní nasazení a odpovědnost. Na druhé straně dostáváte plat, poznáte mnoho lidí kteří jsou špičkami ve svém oboru, studenty ze všech koutů světa (MIT, Imperial College, KTH, Ecole normal superieure)  a na chodbách tu a tam potkáte nositele Nobelovy ceny nebo spoluautora Token ringu. Zkrátka silně motivující prostředí. Bohužel také zjistíte, že o ČVUT tu téměř nikdo neslyšel. Funguje to ale i obráceně: když se kolegů na FELu zeptám, jestli vědí co vlastně živí IBM v dnešní době, většina tápe.

Získání stáže ve velké mezinárodní firmě nebo pozice na zahraniční univerzitě ale není jednoduchá záležitost. Je to dlouhý, náročný proces plný papírování a pohovorů. Poptávka studentů zde značně převyšuje nabídku firem/univerzit. Ty si tedy snadno mohou vybírat a samozřejmě přijmou jen ty nejlepší. Nejlepší z celosvětové konkurence. Za svůj pobyt tady jsem si s kolegy vyměnil mnoho informací o tom, jak funguje nábor u velkých společností a přijímací řízení na zahraničních univerzitách. Tyto zkušenosti jsem připraven předat dále

Na FELu existuje předmět CPM, který Vám může pomoci s náhledem na problematiku mojí práce tady. Mnoho velkých / středních firmem má obrovské množství informací o svých zákaznících a podnikání. Velká část z nich ale neumí tyto informace patřičně využít. Zejména banky, velké obchodní řetězce a další nadnárodní korporace mají na Business Intellligence a na následném forcastingu velký zájem. Je to jeden z velmi efektivních prostředků pro optimalizaci podnikání a silná zbraň v novodobém konkurenčním boji. Univerzitní zkušenost z tohoto oboru vám tedy může pomoci získat zaměstnání v odvětví s jistou budoucností.“

Vít Prajzler

Jak to celé uzavřít? Určitě popřejme Víťovi ať se mu vydaří i dnásledující 3 měsíce stáže a těšme se na další jeho zkušenosti o které se se čtenáři určitě také podělíme. No a my ostatní se zamysleme nad tím, jací vlastně jsme a jestli se zbytečně nepodceňujeme nebo naopak nepřeceňujeme.

Pavel Náplava

Podělte se s ostatními