Načítám...
BPM v praxi

Kdo je BPM vývojář

Naše centrum nedávno vypsalo volné stážové pozice. Jednou z volných pozic je také vývojář platformy BPM. Co se vše skrývá za tímto tajemným názvem?

Business Process Management

BPM je zkratkou pro Business Process Management a znamená řízení a optimalizaci obchodních procesů ve firmě. Každá velká firma dnes čelí výzvám globálního trhu a musí se přizpůsobovat jeho změnám. Při zavádění BPM se nejdříve analyzují a mapují procesy a navrhuje se jejich optimalizace. Poté se firmy začínají poohlížet po jejich automatizaci. Management firmy chce mít podrobné reporty o výkonu firmy a zaměstnancích. Právě zde vzniká příležitost pro BPM vývojáře.

Vedoucí platformou na trhu pro automatizaci obchodní procesů je IBM Business Process Manager. Tato platforma je postavená na principech servisně-orientované architektury a technologiích Java Enterprise Edition. Poskytuje komplexní nástroje pro tvorbu uživatelského rozhraní, integrace s dalšími systémy a práci s dokumenty. Na platformě IBM BPM implementujeme projekty i v našem centru.

Role BPM vývojáře

Jaké jsou klíčové kompetence BPM vývojáře? Serverová i klientská část aplikace se píše v JavaScriptu. Uživatelské rozhraní formulářů se vytváří pomocí konfigurovatelných komponent. Pro pokročilé funkcionality se používají knihovny Javy. Obchodní data, která vzniknou při průchodu procesem, je nutné uložit do databáze, kterou je také potřeba navrhnout. Na stáži v našem centru si bude moct nový stážista vyzkoušet všechny oblasti vývoje a diskutovat nad nimi se zkušenějšími kolegy. Není tedy nutné být odborníkem na danou oblast.

Životní cyklus projektu probíhá v iteracích, které IBM metodika nazývá playback. Během playbacku se implementuje aplikace na základě aktuálního zadání. Na konci každého playbacku následuje prezentace a konzultace se zástupci zákazníka. Vývoj software už není pouze o programování, ale vyžaduje také softskills pro pochopení business pohledu a požadavků.

Uplatnění BPM vývojářů

Jak se můžete po absolvování stáže v našem centru uplatnit? Po BPM vývojářích je velká poptávka na trhu. V České republice již automatizace procesů probíhá ve velkých společnostech, jakými jsou hlavně banky a pojišťovny. Některé z těchto firem už mají procesy v plně produkčním provozu, další zahajují pilotní provoz nebo se nachází v implementační fázi. Implementací se kromě IBM zabývá i pět dalších partnerských IT firem. V celosvětovém měřítku je poptávka velmi vysoká. Naši stážisté se již zúčastnili několika implementačních projektů ve spolupráci s IBM.

Referenční projekty jsou také na ČVUT. Na Fakultě informačních technologií běží v produkčním provozu aplikace Závěrečné práce a Semestrální hodnocení doktorského studia. Na Fakultě elektrotechnické vzniklo několik Proof of Concept řešení (např. Vypsání nového grantu, Změnové řízení).

Zaujalo vás procesní řízení?

Zapište si předmět Informační systémy a procesní řízení v letním semestru nebo se rovnou přihlaste k nám na stáž.

Mimochodem, jedním z procesů, který novým stážistům pomůže v orientaci v prvních dnech jejich působení, je speciální proces vytvořený našimi BPM vývojáři právě k tomuto účelu.

 

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *