Načítám...
Rozhovory

František Mastný – Stáž v CZM jeho očima

Stáží v CZM prošla již řada stážistů. Proto jsme se rozhodli oslovit bývalé stážisty s žádostí, zda by se i s ostatními nepodělili o své dojmy z působení v CZM.  Jako první přinášíme rozhovor s Františkem Mastným. Z našeho pohledu je František typickým prototypem stážisty. Prošel našimi povinnými předměty, ze zájmu si zapsal následné volitelné předměty a společně s námi vypracoval svou bakalářskou práci. A protože naše zkušenosti s ním byly pozitivní, jevil se jako vhodný kandidát na oslovení. Přestože dnes již František na stážové pozici nepracuje, protože se chtěl věnovat jiným aktivitám, jsme rádi, že u nás zpracovává alespoň svou diplomovou práci a tím pádem na nás nezanevřel. Jak tedy „sportovně“ založený František zpětně hodnotí své působení na stážové pozici v našem centru?

Ahoj, na začátek sděl čtenářům něco málo o sobě a co jsi studoval, případně co ještě studuješ.

Jmenuji se František Mastný a čekají mě poslední dva semestry studia na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Bakalářské studium jsem strávil se studijním programem Softwarové technologie a management, obor Manažerská informatika. V rámci magisterského studia jsem zůstal věrný Fakultě elektrotechnické a studuji Ekonomiku a řízení elektrotechniky v rámci programu Ekonomika, elektrotechnika a management. Oceňuji, že studium těchto oborů je orientované na praxi, čemuž napomáhají i předměty vyučované CZM.

Jak jsi se dostal na stáž do CZM?

Začnu trochu zeširoka. Na období po dokončení bakalářského studia jsem si naplánoval dvousemestrální studijní pobyt v Kansasu, USA. Po návratu do České republiky jsem si pokládal otázku, co dál. Chtěl jsem získat praxi v oboru mého studia, nabrat zkušenosti, a tím i zvýšit svoji cenu na trhu práce. Od vedoucího mé bakalářské i diplomové práce, inženýra Náplavy, jsem obdržel letáček s nabídkou stáže v CZM. Jelikož jsem měl díky spolužákovi o CZM jisté povědomí, využil jsem nabídky a přihlásil se do výběrového řízení. Byl jsem pozván na pohovor, kde byl přítomen Miro Dzurenko za věci odborné, a pan Kočí za věci organizační. Vyjádřil jsem představu svého zaměření jakožto analytika a konzultanta, zkonzultovali jsme platové i časové možnosti a s příslibem brzkého vyrozumění jsme se rozešli. Nedlouho poté jsme se s panem Kočím telefonicky zkontaktovali a od té doby jsem se stal stážistou CZM. Byl jsem jím od července 2012 do dubna 2013 s tím, že časová participace se v průběhu stáže různě měnila.

Čím tě stáž v CZM obohatila?

Stáž v CZM byla velmi obohacující v mnoha ohledech. Je myslím vhodné podotknout, že stážista se zapojí do dění v CZM na několika frontách, má větší či menší přehled o většině současně probíhajících projektů. Zastává tedy několik rolí najednou a může tak odhalit jak své silné, tak slabé stránky. Stáž v CZM může být směle srovnávána se zaměstnáním podobného směru v komerční sféře.

Stážisté jsou různí, s každým je potřeba komunikovat jinak a, což je především důležité, komunikace probíhá i vertikálně v rámci celé Fakulty elektrotechnické ČVUT. V nynější době má CZM aktivity dokonce i mimo univerzitu jako takovou! V rámci práce na projektu je potřeba spolupracovat na jedné straně s kolegy, kteří jsou vám mnohdy blízcí, na druhé straně s vedením fakulty, které vyžaduje naprosto jiný přístup. Skloubení stáže, studia a dalších aktivit mne učilo time-managementu v jeho nejčistší, praktické, podobě. Díky CZM jsem se rozvíjel i odborně. Projekt je potřeba posouvat dále nehledě na místní neznalosti v odbornosti. Když něco nevíš, tak si to nastuduj!

Sečteno podtrženo jsem se učil poznat své silné a slabé stránky, procesnímu modelování, horizontální i vertikální komunikaci, time-managementu, projektovému managementu a další spoustě znalostí či schopností. Tyto nabyté či spíše prohloubené schopnosti mi byly a jsou nápomocny při výběrovém řízení a následném pracovním místu. To, že CZM funguje v rámci ČVUT, tj. akademického prostředí, je v praxi chápáno jako pozitivum, i jako negativum. První možnost ale dle mého názoru převládá. Proto je zázemí této prestižní univerzity bonusem, který by měl každý stážista ocenit.

Je zde něco co bys doporučil ostatním studentům?

Budoucím stážistům bych doporučil, aby svoji šanci chopili za pačesy, a nepustili ji. Stáž v CZM může být startem ve vaší úspěšné kariéře, neboť ne mnoho studentů dostane přístup k takovým odpovědnostem, jako právě v CZM. Líbilo se mi, že stážistům na CZM záleží, zajímají se o aktivity centra jako takového a sledují je i po skončení své stáže.

Závěrem chci poděkovat Centru znalostního managementu za to, že jsem mohl po deset měsíců být součástí tohoto dynamicky se rozvíjejícího celku.

František Mastný

Podělte se s ostatními
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *